petak, 24. kolovoza 2012.

Slasno ljeto

Ljeto je bilo fantastično. Toliko intenzivno, da nisam stigla redovito pisati. Nema to nikakve veze s lijenošću, ili možda malo, ali sunce, putovanja i božanstvena hrana učinili su dva najljepša mjeseca u godini uistinu najljepšima. Trebalo je sve doživjeti i upiti, a za prenošenje dojmova na “papir“ bit će vremena.
Sve je počelo kratkim posjetop predolimpijskom Londonu. Sve je bilo u znaku velikih događaja, jubileja i igara. Ljudi su bili dobre volje, a britanska zastava vijorila je na sve strane, pojavljujući se na najneočekivanijim mjestima. Uključujući i kuhinjske vage.


Slavljeničko ozračje nije mogla pokvariti niti dosadna, engleska kiša, koje je bilo na pretek. Ni mene nije pokolebala u dugim šetnjama, obilasku tržnice i druženju s dragim prijateljima.



Nahranila sam se na meni omiljenim mjestima, a pala su i otkrića nekih novih restorana. U Zagreb sam se vratila pune košarice i s odličnim kulinarskim priručnikom pod rukom.
Nekoliko vikenda u Istri značilo je povratak prirodi i zemlji.


Namirnice su na stol stizale ravno iz vrta i mora. Svježe i čvrste bile su pravo nadahnuće i divota za obradu, a posebno veselje pružalo mi je saznanje, da obrađujem nešto što sam sama uzgojila.
Priprema hrane na otvorenom i opuštanje uz čašu vina u suton...
I torta i šlag na torti došli su u obliku tjedna u Kataloniji.


Sigurno nije iznenađujuće da sam i ovdje većinu vremena provela na tržnicama i u restoranima.


Obilazila sam sve, od sasvim jednostavnih barova do skupih i uglađenih restorana.


No, kao i svaki puta, najviše sam uživala u cvrkutu vrabaca i hladovini renesansnog atrija palače smještene u Calle Montcada. Nekako je utješno znati, da kada me iscrpe užarene ulice Barcelone, olakšanje čeka uvijek na istom mjestu i uz najukusniji ledeni čaj na svijetu.


Zvuči banalno, ali doživljaj je neprocjenjiv i dobro je da se neke stvari nikada ne mijenjaju.
Iznenađenje je došlo u obliku slučajnog susreta s divom pa zatim i čarobnjakom katalonske, zapravo svjetske kuhinje. Neplanirane stvari su često i najbolje.
Ni iz Barcelone se nisam vratila prazne košarice i bez pokoje kuharice. Nove ideje su uvijek dobro došle.

Dok ja sređujem dojmove i obrađujem fotografije, predlažem vam da iskoristite zadnje, sočne maline i osladite se jednostavnom čokoladnom tortom s malinama i umakom od malina.

ČOKOLADNA TORTA S MALINAMA I COULIS OD MALINA
-za kalup promjera 25cm


Za tortu
300g malina
200g maslaca
200g kvalitetne tamne čokolade (molim vas, nemojte kupovati Dorinu, Zvečevo i slične čokolade za kuhanje. za veći užitak, potrošite malo više novaca na Lindt.)
140g šećera
7 žumanjaka
7 bjelanjaka
prstohvat soli

Za coulis
500g malina
100g šećera
100ml vode

100g lijepih malina i listići mente za dekoraciju


Zagrijte pećnicu na 160°C.
Na štednjaku zagrijte lonac vode za vodenu kupku. Na nju položite posudu s čokoladom i maslace. Neka se otope, ali nemojte pregrijati.
U međuvremenu razdvojite jaja te istucite žumanjke i šećer. U smjesu postepeno i neprekidno miješajući dodajte otopinu čokolade i maslaca.
U bjelanjke dodajte prstohvat soli i istucite ih u snijeg. Ne prečvrsti.
Spatulom bjelanjke pažljivo umiješajte u smjesu jaja i čokolade. Nemojte previše miješati. Kako ne biste istisnuli sav zrak iz bjelanjaka.
Namastite kalup za torte i bočne strane obložite papirom za pečenje. Napunite prvu trećinu i zatim gusto poslažite maline. Ulijte ostatak smjese.
Kolač u pećnici pecite 45min. Gotov je kada po površini počne lagano pucati. Kada ga izvadite postoje dvije opcije. Ukoliko kalupom s kolačem udarite o površinu radne plohe, kada se ohladi ostat će ravan. Ako ga samo ostavite da se ohladi, sjest će samo sredina, a rubovi će ostati izdignuti. Obje opcije su sasvim u redu.
Postoji još jedna varijacija na temu. Kolač koji pečete nešto kraće, ostat će ljepljiv i kremast u sredini. Možda vam se i to svidi.


Coulis nikada ne kuham. Ne volim umake od kuhanog voća. To im promijeni okus i slatkoću. Pomalo podsjećaju na džem ili sirup. Puno mi je draži naglašeni okus voća, a to nalazimo isključivo kod sirovog voća.
Maline kratko usitnite u blenderu. Kratko znači desetak sekundi. Tek toliko da se maline zgnječe bez da se koštice usitne. Propustite maline kroz fino cjedilo. Da biste ih protisnuli trebat će vam spatula, jer sok neće sam proći. Dobiveni pire stavite na stranu.
Šećer i vodu pristavite na štednjak. Pričekajte da se šećer u potpunosti otopi. Ohlađeni sirup dodajte u pire od malina, dok ne postignete željeni okus.

Ja, gotovo sve volim posluživati u dubokim tanjurima. Zašto biste komad torte poslužili na klasičan način. Iskidajte ga na nekoliko komada, smjestite u duboki tanjur i poslužite s umakom od malina. Ukrasite s nekoliko svježih malina i listićima mente.