nedjelja, 23. prosinca 2012.

Vrhovi Mont Blanc

Znam da je last minute, ali ovu božićnu poslasticu ste u stanju zgotoviti u roku od sat vremena. Znači, stignete u dućan, primiti se posla i razveseliti goste. I još nešto, kada osjete božanstveni okus kreme, pomislit će da ste velemajstor.
Kolač se zove Rolada Mont Blanc. Francuzi kremu od kestena nazivaju Mont Blanc, tako da svaka slastica, koja sadrži kremu od kestena, u nazivu ima i Mont Blanc.

ROLADA MONT BLANC
-za crnu tepsiju, koju obično dobijete kad kupite pećnicu. Hoću reći, ne znam joj dimenzije



4 velika bjelanjka, koja moraju biti sobne temperature
prstohvat soli
225g šećera
1 čajna žličica kukuruznog škroba (Gusnel)
malo kako praha za posipanje rolade
200ml slatkog vrhnja
100g tamne čokolade, 70% kakao
250g kesten pirea

Zagrijte pećnicu na 150°C. Tepsiju obložite masnim papirom.
Bjelanjke stavite u apsolutno čistu i suhu posudu te dodajte prstohvat soli. Mutite ručnim mikserom dok se snijeg malo ne zgusne. Tada počnite dodavati šećer. Dodajte ga postepeno, u pet navrata i konstantno miksajte. Morate dobiti čvrstu i sijajnu masu. Sa zadnjim dijelom šećera dodajte i žličicu kukuruznog škroba. Snijeg nanesite na masni papir u tepsiji i ravnomjerno ga razmažite. Pospite kakaom. Pecite 25 minuta. Korica mora biti tvrda, a unutrašnjost meka. Provjeravajte vaš snijeg. Možda će mu trebati i kraće pečenje. Pazite da se ne osuši previše, jer ga nećete moć zarolati.
Kada je snijeg pečen izvadite tepsiju iz pečnice i ostavite da se tako hladi 5 minuta. Zatim pažljivo prebacite na masni papir, na rešetki. Gornja strana sada mora biti okrenuta prema dolje, a sa donje pažljivo ogulite papir. Pustite da se do kraja ohladi.
Dok se bjelanjak hladi, napravite kremu. Zagrijte lončić vode, koja ne smije uzavrijeti. Neka lagano krčka. Na lončić položite posudu s iskidanom čokoladom i 100ml slatkog vrhnja. Miješajte dok se ne otopi. Pazite da se ne pregrije. Kada dobijete homogenu, sjajnu masu, stavite na stranu.
Od ostatka slatkog vrhnja izmutite čvrsti šlag, zatim u njega dodajte kesten pire i dalje miksajte. Dodajte i čokoladu. Trebate dobiti jednoličnu kremu.
Kremom premažite pečeni snijeg i pažljivo zarolajte.

Dekorirajte po želji.

3 komentara:

  1. Odličan blog Sandra, samo mi je đao što nema opcije sledbenika (followers) da više ljudi prati tvoj blog. Pozdrav
    Jelena

    OdgovoriIzbriši
  2. Hello Dear, are you in fact visiting this website on a regular basis,
    if so afterward you will absolutely take pleasant know-how.


    My website ... déménageur

    OdgovoriIzbriši