utorak, 27. studenoga 2012.

Kesten i čokolada

S obzirom na vanjskih 17°C znam da je teško usredotočiti se na kasnojesenske i zimske recepte. No, postoji jedan okus, koji me odmah teleportira u rani zimski sumrak, u naslonjač pored tople peći, gdje osluškujem huk zimskoga vjetra i iščekujem prve pahulje. U iščekivanju toga trenutka, koji je, možda, još mjesecima daleko odlučila sam napraviti tortu od kestena i čokolade i s prijateljima podijeliti taj bogati okus prisnosti, dijeljenja i spokoja. Okus zime.


TORTA OD KESTENA I ČOKOLADE
-za kalup od 25cm

TIJESTO
3 jajeta
70g šećera
45g glatkog brašna
40g kakaa + još malo za posipanje
60g rastopljenog maslaca + još malo za premazivanje kalupa


Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite kalup maslacem i obložite ga masnim papirom.
U jednoj posudi pomiješajte prosijano brašno i kakao. Pjenasto izmutite jaja i šećer te u njih pažljivo umiješajte mješavinu brašna i kakaa. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Sve pažljivo iskombinirajte kako biste dobili jednoličnu smjesu pa ulijte u kalup. Pecite 10 minuta. Biskvit ohladite bez da ga vadite iz kalupa.

KREMA
420g kesten pirea
200g čokolade 70% kakaa
200g čokolade 50% kakaa
600ml slatkoga vrhnja
30ml brandya


Mikserom izmiješajte kesten pire u glatku smjesu.
Na pari otopite čokoladu. Pazite da se ne pregrije. U otopljenu čokoladu ulijte 300ml slatkog vrhnja i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte ju u kesten pire i miješajte dok se i ova smjesa ne ujednači. U posebnoj posudi lagano izmutite brandy i slatko vrhnje. Ne smije biti jako čvrsto. Umiješajte u smjesu kesten pirea i čokolade. Izlijte u kalup s biskvitom. Malo protresite kako bi se površina torte izravnala.
Smjestite tortu u zamrzivač na tri sata, a zatim ju preselite u hladnjak na još četiri sata. Prije serviranja tortu pospite kakaom.

2 komentara: