ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Sex na tanjuru I


Ima jedno mjesto u Ateni, kamo drage prijatelje vodim na čokoladnu tortu. To je, naizgled, sasvim obična torta. Crna je, slatka je, gorka je. Između slojeva čokoladnog biskvita presijava se svilenkasti ganache. Šnite se poslužuju u dubokim tanjurima, okupane čokoladnim umakom.
Svaki puta, ispočetka, volim promatrati iščekivanje na licima prijatelja, dok konobar prilazi stolu i spušta tanjur iz kojeg se širi čarban miris. Ganach raste, pjeni se i curi. Kao da je živ. Svi se zagonetno pogledavaju, a zatim žlice kliznu u mekanu masu i krenu prema ustima. Poput refleksa, oči se zatvaraju, mozak procesuira novu senzaciju i trenutak kasnije začuje se prigušeni uzdah. Zalogaj je topao, kremast, gorak i sladak u isto vrijeme. Svi se smiješe. I nepogrešivo, komentar je uvijek isti. Zapravo, izmjenjuju se dva komentara: A) Ovo je dobro, skoro, kao sex. B) Ovo je bolje od sexa.
Što je to što ljude tjera da uspoređuju hranu i sex? Možda je to ugoda, koju oboje pružaju?
Zamislite sljedeću situaciju. Na stol dolazi tanjur prekrasno posložene hrane. Promatrate njezine oblike, linije i boje i sviđa vam se što vidite. Gubite se u njezinom opojnom mirisu. Okusni pupoljci oprezno kreću u istraživanje. Probate od svega po malo. Prvo jednu po jednu komponentu pa sve zajedno. Žvačete polako, upijate okuse, uživate u svakoj senzaciji. Prvo val kiselog, odmah ga, niz grlo, slijedi val slatkog, a onda prigušeno, kao negdje iz daljine, vašim osjetilima se poigrava ljutkasta oštrina. Tanjur se polako prazni. Za kraj ostavljate ono što vam se najviše svidjelo, kako bi užitak potrajao i nakon obroka. Spuštate pribor i čuje se kling! Zadovoljno se smiješite i polako tonete u san. Vrijeme je sieste. Podsjeća li vas ovaj opis na nešto?
O da, ljudi imaju vrlo sličan odnos prema hrani i sexu. Sjetite se toga, kada idući put izađete na date. Prepustite potencijalnom partneru (partnerici), da sam odabere restoran. Odmah ćete znati da li vas silno želi impresionirati ili je opušten. No oprez, McDonalds i ćevapi ne znače da je opušten. Još je gora situacija, ako mu je svejedno gdje će jesti. Ljudi kojima je svejedno, jedu jer moraju jesti, da bi preživjeli. Oni se ne prepuštaju užitku. Sjednu, ubace hranu u sebe i idu dalje. Da li stvarno želite biti s nekim tko odrađuje?
Odabrali ste restoran i sjeli. Neobavezno čavrljate, dok vam konobar uručuje jelovnike. Sada je trenutak za pažljivo promatranje. Tri su mogućnosti. Dvije dobre i jedna loša. Većina ljudi već unaprijed zna, što im se toga dana jede. Da li je to meso, riba ili možda nešto japansko pa će u skladu s time odabrati i restoran. Kratko će baciti pogled na jelovnik i nonšalantno naručiti. Postoje i oni koji znaju, da chef zna najbolje (hm,hm...) pa će se opušteno i s povjerenjem prepustiti profesionalcu. Treća kategorija će prelistavati i prelistavati. Neodlučno će listati jelovnik sad od naprijed prema otraga pa odostraga prema naprijed. Pa malo u sredini. Zamolit će konobara da prošeće pet minuta pa da prošeće još pet minuta, pa da se vrati za pet minuta. Eh, onda će naručiti. Može li list u umaku od vina i gljiva, ali da nema vina? I mogu li gljive doći sa strane? Oh, da, mislim da vam ovaj znak ne moram tumačiti.
Jelo je stiglo. To je vaš trenutak odluke. Preko puta vas može sjediti netko, tko će sa zadovoljstvom pojesti svoj obrok. Još je bolje, ako se odvaži pitati smije li probati i malo od vašega. Nemojte biti sebični. On je samo opušten i otvoren i spreman probati sve što se nudi. Dobar je znak i ako vrati jelo koje nije dobro pripravljeno. Ne ako mu se ne svidi, jer nije baš najbolje naručio, nego, ako je chef stvarno pogriješio. To vam govori, da preko puta sjedi odlučna osoba, koja zna što želi. No, postoji i zamka. Možda je s jelom sve u redu, a on samo pokazuje svoju moć i važnost. Ako greška na tanjuru nije očita, pitajte možete li malo probati kako biste otklonili svaku sumnju. He, he...
O, da i treća vrsta, koju ste i onako već uočili. Nepovjerljivo će prevrtati hranu po tanjuru, čeprkati vilicom, birati, prebirati, odstranjivati i neodlučno miješati... Sada to polako translatirajte... Mh, i ja mislim...
Do sada ste već naučili osnovno o osobi preko puta vas. Ali čekajte, on naručuje desert i spreman je za još užitka. Dobar znak.
Razilazite se uz osmijeh.
Nekoliko dana kasnije uslijedio je još jedan susret pa još jedan... Dobro, ne znam koliko susreta vam treba... Pređimo na stvar. Slijedi poziv u kojem vas poziva na večeru u svom stanu! Pronašli ste nekoga tko želi kuhati za vas? Ja bih ozbiljno razmislila i to ne o tome trebam li prihvatiti poziv.

E, da. Nemojte zaboraviti, da i on vas pomno promatra i procjenjuje. Zato, odlučno naručite i jedite s užitkom.

Nema komentara:

Objavi komentar