nedjelja, 8. srpnja 2012.

All England...

Dok je naša sezona jagoda na izmaku, ona u Engleskoj u punom je zamahu. Svako malo prisjetim se jednog od meni dražih zvukova Londona, povika prodavača sa zapadnog ruba Borough Market: Strawberries, strawberries! English strawberries! Teško je odoljeti boji, mirisu i okusu prave, engleske jagode.
U protekla dva tjedna pojedene su na tisuće tih zamamnih plodova. All England Club u Wimbledonu mjesto je na kojem se tradicionalno susreću jagode, šlag i vrhunski tenis.


Za vrijeme ovoga turnira
- pojedeno je oko 27.000 kilograma jagoda i 7.000 litara tučenog vrhnja
Jagoda:
- latinskog imena Fragaria Ananassa
- zajedno s malinom pripada porodici ruža
- korištena još u rimskoj kuhinji i medicini, danas je poznata pod imenom “šumska jagoda“
- kakvu danas poznajemo širom europe, razvila se križanjem dviju vrsta sjevernoameričkih jagoda donešenih u Europu u 18. stoljeću
- svaka bobica ima oko 200 sjemenki
- u 100g konzumirat ćete 50 kilokalorija i 0g masti
- u osma jagoda ima više C vitamina, nego li u jednoj naranči, što je 140% naših dnevnih potreba
- pune su flavonida, koji snižava kolesterol
- sadrži antikancerogenu elaginsku kiselinu
U čast jagodama, petoj wimbledonskoj pobjedi Serene Williams i, nadam se, današnjem trijumfu Andy Murraya, danas ću se počastiti jagodama sa šlagom.


JAGODE SA ŠLAGOM
-za dvije osobe

500g jagoda
200ml slatkog vrhnja (ne biljno vrhnje za šlag, nego pravo, mliječno / kod nas možete kupiti domaće Tonka ili uvozno Bayerland / niš od toga nemrete naći u Konzumu)
1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
pola stručka svježe mente
50ml sirupa od bazge
malo svježe mljevenog crnog papra


Operite i osušite jagode. Ukoliko su velike, narežite ih na četvrtine.
Istucite vrhnje uz dodatak sjemenki vanilije.
Pomiješajte lišće mente, sirup i papar te sve dobro usitnite štapnim mikserom.
Jagode stavite u čašu ili zdjelicu, prelijte sirupom i dodajte šlag. Malo sirupa prelijte i preko šlaga.

Nema komentara:

Objavi komentar