utorak, 21. veljače 2012.

Aromaterapija krafnama

Uvijek mi je drago, kada se kućom širi miris toplih slastica. Posebno u hladno jutro. Nema bolje aromaterapije za dobro raspoloženje od mirisa krafni, briochea ili kolačića od đumbira i čokolade.


20g svježeg kvasca
250ml mlakog mlijeka (ne vrućeg)
2 jušne žlice šećera
4 žumanjka
1 prstohvat soli
30ml (dvije jušne žlice) suncokretovog ulja
30ml (dvije jušne žlice) kiselog vrhnja
15ml (jedna jušna žlica) ruma
350g glatkog brašna

1l suncokretovog ulja za prženje

Otopite kvasac u mlakom mlijeku, dodajte šećer i dvije žlice brašna. Prekrijte posudu krpom i ostavite na toplom, da kvasac proradi. Kada se pojave mjehurići, smjesa je spremna za daljnju obradu.
Pjenasto umutite žumanjke, sol i ulje te dodajte kiselo vrhnje, rum, preostalo brašno i smjesu sa kvascem. Čvrsto tucite, dok se ne pojave mjehurići.
Prekrijte posudu krpom i ostavite, oko sat vremena, na toplom, da se diže. Ja obično pećnicu zagrijem na 50°C, otvorim vratašca te na njih položim posudu.
Tijesto izvaljajte na debljinu od centimetar i pol te ga izrežite kružnim kalupom željene veličine. Krafne položite na krpu tako da ona strana, koja je bila dolje, sada bude okrenuta prema gore. Krafne zatim, drugom krpom, pokrijte. Ja ih obično posložim na vratašca od pećnice. Neka se dižu, dok im se volumen ne udvostruči.


Ugrijte ulje i krafne pecite na sljedeći način: Preokrenite krafnu, tako da je gornja strana ponovno okrenuta prema dolje i položite u ulje. Pecite u poklopljenoj posudi. Kada potamni, preokrenite i drugu stranu pecite u otklopljenoj posudi. Gotove krafne položite na papirnate ubruse, kako bi upili višak masnoće.
Meni su najdraže prazne krafne, ali vi ih možete napuniti marmeladom ili čokoladom. Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu s uskim, izduženim nastavkom, probodite krafne sa strane i napunite. Pospite ih šećerom u prahu.


Naravno, ovo je mamin recept.

Nema komentara:

Objavi komentar