petak, 8. lipnja 2012.

Brunch

Nije doručak, a niti ručak. Zove se brunch i složenica je riječi breakfast i lunch. Nakon subotnjeg tulumarenja probudili ste se kasno, mamurni ili, možda, ne. U svakom slučaju prekasno je za lagani doručak, a baš i niste spremni za napad na nedjeljno pečenje. Rješenje je obrok, koji kombinira nešto okrepljujuće iz doručka i nešto zanimljivo od ručka, kombinacija jednostavnog i gotovo ozbiljnog.
Brunch je idealan izgovor za ljenčarenje i druženje s prijateljima u kasno prijepodne. Na žalost, kod nas je u nedjelju teško pronaći takvo mjesto. Kad bolje razmislim, niti ostatak tjedna ne pruža sličnu mogućnost. No dobro, pozovite prijatelje k sebi i dogovorite da svatko donese nešto od namirnica pa zajedno pripremite nekoliko jednostavnih jela. Smisao brancha je čilanje, a ne ubijanje u kuhinji.
Što skuhati? Sve kombinacije su dozvoljene. Jaja, povrće, salate, mogu i šnicli, kobasice, jednostavni umaci. Glavno da je jednostavno i brzo.
Ja vam predlažem jednu varijantu Jaja Benedict. Zapravo, uzela sam jaja i Sauce Hollandaise, a ostalo zamijenila šparogama. Trenutno su prekrasne i slasne šparoge na vrhuncu. Uživajte u njima dok još možete, jer osjetljive su na kišu, a ova nikako da odustane.


ŠPAROGE, POŠIRANO JAJE I SAUCE HOLLANDAISE
-za dvije osobe

10 većih i malo debljih šparoga
2 jajeta za poširanje
malo bijelog, vinskog octa
2 jajeta za sauce
50ml suhog, bijelog vina
3 grančice mente
250g maslaca (od kojeg ćete dobiti 200g masla)
malo limunovog soka
nekoliko listića mente za dekoraciju
sol, maslinovo ulje

Kao što sam već ranije naglasila, privlačan izgled tanjura je bitan, a postići ćete ga ako se posvetite pripremi namirnica. Ne mora vam to oduzeti puno vremena i energije. Samo nekoliko poteza može učiniti puno.


Uljepšajte šparoge. Kod uzgojenih, mladih šparoga nije nužno prelamanje, posebno ako želite da su sve iste dužine. Poravnajte im vrhove i nožem odrežite donji, blijedi dio, koji je bio pod zemljom. Mjesto reza odredite prema šparogi, koja ima najviše blijedog. Zatim im odstranite sve listiće. Od polovice na niže ogulite koru, tako da otkrijete bijeli dio šparoge.

Dobro zagrijte grill tavu.
Šparoge posolite i nauljite. Kako biste dobili ujednačen otisak grill tave na šparogama, poravnajte ih i fiksirajte čačkalicom. Položite ih na jako zagrijanu tavu  i pritisnite. Sa svake strane pecite oko minutu i pol. Ohladite.

U lončić stavite 50ml vina i tri grančice mente. Stavite na vatru i pustite da uzavre. Stavite na stranu na petnaestak minuta, da menta pusti aromu.

U međuvremenu pročistite maslac. Ugrijte lonac s vodom i na njega stavite posudu s maslacem. Neka se lagano topi. Kada je sasvim otopljen, mrežicom odstranite pjenu s površine. Masni dio odlijte i pustite da se malo ohladi, a mliječni talog bacite.

Posolite i ugrijte vodu za poširanje jajeta. Ne smije vreti, smije se samo malo gibati. Tada dodajte par žlica vinskog octa i jaja. Kuhajte ih 3minute. Ukoliko se ne kreću u vodi, pažljivo ju pokrenite žlicom. Jaja izvadite na papirnatu salvetu i neka tu pričekajte da napravite sos.


Toplu kupku na kojoj ste topili maslac, sada iskoristite za kuhanje sosa Hollandaise. U vatrostalnu posudu stavite dva jajeta i malo soli. Ponovno zagrijte vino pa odstranite grančice mente. Vino lagano ulijevajte u jaja, uz stalno miješanje pjenjačom, kako se ova ne bi zgrušala. Sada posudu stavite na toplu kupku i nastavite miješati. Sos je spreman za drugu fazu, kada su jaja pjenasta i bijela, a vi lagano nazirete dno. Ugasite vatru, ali posudu s umakom ostavite iznad kupelji. Počnite dodavati maslo, uz neprestano miješanje. Nemojte odmah dodati sve, jer bi vam se sos mogao previše zgusnuti. Konzistencija sosa mora biti takva, da je lagan, a da se, ipak, može zadržati na jajetu, a ne skliznuti s njega.


Korigirajte slanost i kiselost dodavanjem limunovog soka.

Servirajte mlako.

Nema komentara:

Objavi komentar