srijeda, 13. lipnja 2012.

Produžiti produženi vikend

Može li se produženi vikend provesti bolje, nego li u prirodi, na suncu, u Istri? Vjerojatno može, ali moj je bio upravo takav.  Malo kiše, puno sunca i dobra hrana. Dani su mi prolazili između vrta i kuhinje. Dobro, malo sam i prošetala okolicom.


U Novigradu su se održavali Dani kapa santi, odnosno Jakovskih kapica. Nisam bila tamo, ali u skladu sa sezonom, odlučila sam i ja poigrat se njima. Njihovo mirisno, slatko meso povezala sam s mladim graškom iz vlastitog vrta i napravila jednostavno i lijepo predjelo.


Osim do povrtnjaka, u nabavku sam morala i do Limskog kanala. Uživam u kupnji namirnica direktno od proizvođača na mjestu proizvodnje. Volim i domaće, supersvježe kape sante. Njihov mišić je malen i čvrst, a u ustima se osjeća more. Nikako ne zazirite od sirovih i, recimo, njihovog carpaccia.
No, volim i krupne, atlantske kapice, čiji vas slatkasti miris iz tave u potpunosti preuzme.
Kako god, svježu kapicu, ako više nije živa, prepoznat ćete po boji. Ona treba biti sivkasta, a meso čvrsto. Što je kapica starija, meso joj je bjelje. Znači, biserno bijele kapice, baš i nisu svježe.

Što se graška tiče, sezona mu je kratka i treba je u potpunosti iskoristit. Uživajte u njegovoj zelenoj boji i malenim, slatkim zrnima. Kupujte onaj u mahunama i sami ga čistite, jer brzo gubi slatkoću. Ne sramite se na tržnici otvoriti mahunu i sami ga kušati.


Već znate koliko je važna privlačnost onoga na tanjuru, zato nikako nemojte biti lijeni blanširati gršak prije bilo kakve daljnje obrade. Tako će uvijek biti žive, zelene boje.

JAKOBOVE KAPICE S REZANCIMA OD SIPE, KREMOM OD GRAŠKA I SOTIRANIM KOROMAČEM
-za dvije osobe

6 jakobovih kapica
200g mladog, očišćenog graška
1 manja sipa
1 koromač, narezan na šnite
maslac
mlijeko, slatko vrhnje, voda
sol, krupno mljeveni bijeli papar
maslinovo ulje
izdanci graška za dekoraciju


Uzavrite lonac slane vode i ubacite očišćeni grašak na minutu. Brzo ga ohladite u zdjeli ledeno hladne vode.
Grašak prebacite u drugi lonac i prekrijte ga mješavinom vode 50%, mlijeka 25% i slatkog vrhnja 25%. Skuhajte grašak, a zatim ga još vrućeg izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Nemojte odmah iskoristiti svu tekućinu u kojoj se kuhao, nego ju dodajte po potrebi. Grašak procijedite kroz fino cjedilo, kako biste se riješili grubih komadića.
Dobivenu kremu vratite na štednjak i nastavite kuhati dok ne dobijete traženu gustoću. Na kraju, po potrebi, začinite solju i bijelim paprom.


Ugrijte tavu s maslinovim uljem. Položite na nju šnite koromača i dobro ih zapecite s obje strane zatim dodajte malo vode i prokuhajte par minuta. Povrće mora ostati hrskavo u sredini. Posolite i popaprite.

Jakobove kapice izvadite iz ljuštura i očistite tako da ostane samo cilindrični mišić. Dobro zagrijte tavu i na nju dodajte maslac. Kada se počne pjeniti, položite kapice i pecite ih tridesetak sekundi do minute s jedne strane i još tridesetak s druge. Dodajte još maslaca. Neka se pjeni. Dodajte i sipu izrezanu na tanke trakice. Neka vas ne brine što će maslac potamniti, postati smeđe boje s karameliziranim komadićima. Tako mora biti. Na kraju začinite solju i mljevenim, bijelim paprom.


Za dekoraciju tanjura ćemo iskoristiti mlade izdanke graška, a predlažem i blijedo zelenu pjenicu od graška. Pjenicu možete napraviti tako da uzmete žličicu kreme od graška i dodate ju u decilitar mlijeka, zagrijete, a zatim zamutite malim mikserom za nescafe. Sve to učinite neposredno prije serviranja, kako pjena ne bi splasnula.

Nakon ukusnog obroka predlažem šetnju Motovunom i kavu s pogledom.


Nema komentara:

Objavi komentar