petak, 29. lipnja 2012.

Trešnja...

Ne nisam se ulijenila. Jednostavno, trenutno sam u fazi kada ništa ne stignem. Zapravo, stižem kuhati i fotkati, ali nedostaje inspiracije za nekakav suvisli tekst.
Od jagoda više volim trešnje, a nisam vam dala niti jedan recept s tim sexy voćem. Stvarno mislim da je sexy. Onako zaobljene, blistave, napete kože izvana, a sočne iznutra, neodoljive su. Privlačno je i to što ih ne možeš imati kad god to poželiš. Na raspolaganju su jedan jedini mjesec u godini. Činjenica je da ih najviše volim svježe i da u lipnju, u prosjeku pojedem kilu trešanja dnevno. Ipak, slasne su i u nekom dobrom kolaču ili kao kompot.


Volim ih nositi i na uhu, kao naušnice. Jedna je to od ljepših uspomena iz djetinjstva.


Nadam se, da s današnjim receptom nisam zakasnila i da ćete u subotu na placu još pronaći zadnje, lipanjske trešnje.

PITA OD TREŠANJA I BADEMA (FRANGIPAN)
-za kalup od 26 – 28cm

PRHKO TIJESTO
125g maslaca
50g šećera
naribana korica pola limuna
1 jaje
200g glatkog brašna
Prstohvat soli

NADJEV
600g trešanja bez koštica
250g maslaca
200g šećera
25g glatkog brašna
250g oljuštenih, mljevenih badema
4 jajeta
mala čašica kirscha ili amaretta

Omekšajte maslac za oba recepta. Ostavite ga vani, da postigne sobnu temperaturu. Nikada ga nemojte topiti u pećnici ili na štednjaku, jer će se komponente razdvojiti.
I jaja za oba recepta moraju biti na sobnoj temperaturi.
Što se tiće badema, mžete ih sami blanširati i oguliti, ili još bolje, već blanširane kupite na tržnici. Pažljivo ih sameljite u mlinčiću. Odaberite program za pulsiranje. Mlinčić je dobro i povremeno protresti. Nemojte pretjerati s mljevenjem, jer su bademi masni pa bi se mogli slijepiti u grudu, a vama treba nešto rastresito, brašnasto.


Prvo napravite prhko tijesto. U mikseru pjenasto izmiješajte maslac i šećer. Masa mora biti blijeda i jednolična. Dodajte koricu limuna i umiješajte jaje. Najbolje je da ovaj dio radite ručno. Dodajte brašno i sol te sve iskombinirajte, formirajte disk od tijesta i omotajte ga folijom. Neka odstoji pola sata u hladnjaku.
Tijesto razvaljajte na debljinu od 3mm i obložite kalup za pitu. Neka tijesto visi preko rubova. Višak ćete odstraniti nakon pečenja. Dno ispikajte vilicom kako se ne bi napuhnulo za vrijeme pečenja.
Pecite bez nadjeva, oko 10 min ili dok ne dobije zlatnu boju, u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ohladite pa odstranite višak tijesta, koji visi preko rubova.

Za nadjev, kremasto izmiješajte maslac i šećer. Dodajte brašno i trećinu badema pa iskombinirajte spatulom, ručno. Pažljivo dodajte razmućena jaja. Jedno po jedno. Umiješajte spatulom preostale bademe pa dodajte čašicu likera.


Smjesu rasporedite u ljusku od prhkog tijesta. Po površini gusto rasporedite trešnje. Ne morte ih utisnuti u smjesu. Same će propasti za vrijeme pečenja.
Pecite na 160°C oko 40 min.
Ohladite prije rezanja.

Nema komentara:

Objavi komentar