subota, 22. prosinca 2012.

Praznično ugrijavanje

Malo sam se ulijenila, a sezona pripremanja slastica je tu. Još dva dana i gotovo, a ja nisam niti počela. Evo jedan jednostavan recept za ugrijavanje. Ukoliko volite čokoladu i kuhano vino, moglo bi se reći da je savršen. Uz čokoladu, glavnu ulogu odigrat će i aromatizirano, crno, kuhano vino. Ukoliko već nemate neki svoj recept za kuhano vino, možete se poslužiti onim iz mog prethodnog posta.


ČOKOLADNI TARTUFI S OKUSOM KUHANOG VINA
-za oko 30 tartufa

225g kvalitetne čokolade (odaberite onu koja vam se više sviđa, 50% ili 72% kakao)
120ml kuhanog, crnog vina
30g maslaca sobne temperature
Kako za posipavanje


Natrgajte čokoladu na komadiće i prelijte vrućim, kuhanim vinom. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi i postane homogena. U još toplu, ali ne previše vruću čokoladu umiješajte maslac. Kada je čokolada sjajna i glatka, stavite ju na stranu i pustite da se ohladi i stvrdne. Neka se čokolada postepeno hladi na sobnoj temperaturi. Nemojte ju stavljati u hladnjak jer ćete pokvariti teksturu kuglica.
Čokolada će biti spremna za oko 45 minuta do sat vremena.
U malo širu posudu uspite kakao. Naprašite dlanove kakaom. Između dlanova oblikujte kuglice i ubacujte ih u posudu s kakaom. Zatim posudu protresite tako da su kuglice u potpunosti obložene kakaom. Sada ih možete pospremiti u hladnjak. Prije posluživanja ih izvadite iz hladnjaka i dopustite da se ponovno zagriju na sobnu temperaturu.
Umjesto kakaa, kuglice možete uvaljati u sjeckane bademe, lješnjake, pistacije ili prašinu načinjenu od karameliziranog šećera.

Kuglice su izvanredne uz šalicu kuhanog vina. Možete ih poslužiti uz čašu crnog vina, kao desert nakon elegantne večere.

Nema komentara:

Objavi komentar