srijeda, 16. svibnja 2012.

Primavera

Iako pogled kroz prozor govori drugačije, na tržnici je proljeće u punom jeku. Sve je mlado, zeleno i svježe. Pravo rajsko okruženje. Dugo sam birala što kupiti i na kraju se odlučila za više toga. Sve zeleno. Bob, šparoge, mahune (French beens), mladi češnjak, mladi luk...
Iako sam luda za šarmantnim Francuzima, ipak s vremena na vrijeme ne mogu odoljeti direktnim Talijanima. Isto je i s kuhinjom. Francuska kuhinja uvijek ima prednost, ali si povremeno dozvoljavam izlete u talijansku. Tako sam danas bila na izletu. Svo povrće sam ušminkala u francuskom stilu, ali je ono ipak završilo u zagrljaju s tagliatellama. Oduvijek me oduševljavao spoj slatkog, mladog povrća, parmezana i tjestenine.


TAGLIATELLE PRIMAVERA
-za dvije osobe

200g zelenih mahuna
250g očišćenog boba
pola vezice pitomih šparoga
jedan veći koromač
dvije glavice mladog češnjaka, sitno nasjeckanog
pola vezice mladog luka, narezanog na tanke kolutiće
trećina vezice bosiljka
150ml suhog, bijelog vina
250ml pilećeg temeljca (ili vode, ako baš morate)
200ml slatkog vrhnja
sol, papar
250g svježih tagliatella (ako ih već sami ne radite, kupite svježe, a ne suhe)
svježe naribani parmezan i listići parmezana

Uzavrite lonac slane vode pa u istom povrće blanširajte jedno po jedno. Zbog okusa je važan redoslijed. Prvo blanširajte mahune 2min, zatim bob 30sec pa šparoge 1min.


Odmah ohladite u ledeno hladnoj vodi i ocijedite. Šparoge i mahune narežite na komadiće veličine 1.5cm, a bobu oljuštite opnu.

Uzavrite lonac slane vode za tjesteninu. Kuhajte tjesteninu u kipućoj vodi dvije do tri minute.

Paralelno, dok kuhate tjesteninu, na malo maslinovog ulja omekšajte češnjak i koromač. Pustite da koromač uhvati malo boje, ali pazite da ne zagori. Podlijte vinom i pustite da dvije trećine ispare, zatim, dodajte temeljac i reducirajte na pola. U reducirani temeljac ulijte slatko vrhnje i pustite da prokuha i malo se reducira. Začinite solju i paprom te dodajte blanširano povrće. Pažljivo umiješajte tagliatelle i pustite da se sve iskombinira.


Servirajte s naribanim parmezanom te ukrasite listićima.

Nema komentara:

Objavi komentar