ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

Zbog naših najslađih I...

Dio mojih prijatelja i poznanika sretni su roditelji. Jednom godišnje njihova djeca slave vlastiti rođendan, a više puta i tuđe.


Pozvani su prijatelji iz vrtića, iz susjedstva, škole, rodbina, djeca prijatelja roditelja i kolega s posla. Često se skupi i po trideset klinaca. Proslave se održavaju po igraonicama, bazenima, u zoološkom vrtu, na Jarunu, Bundeku, Medvednici... Oni ambiciozniji potegnu i do Mrežnice. Radi se o pravim iventima, koji zahtijevaju sofisticiranu logistiku. Ove subote proslavio se prvi rođendan moje nećakinje. Njezin tata se probudio vrlo rano, zapravo, nije niti išao spavati, kako bi uspio zauzeti nadstrešnicu za roštiljanje na jednom od zagrebačkih jezera. Sreli smo se na stubištu zgrade nešto prije pola noći. Ja sam se vraćala s posla, a on je krenuo u operaciju zauzmimo nadstrešnicu. Za to vam je potrebna topla odjeća, dekica, ručna baterija, metla i neke stvari koje ćete razbacati oko nadstrešnice, kako biste obilježili teritorij. Strpljenje i mrk pogled neću niti spominjat. Već u startu morate obeshrabriti sve koji se s uzurpatorskim namjerama približe vašoj nadstrešnici. Ako ste pospanac, dobro bi bilo da vam je svejedno gdje spavate, jer klupice su kratke i uske, a ako ste uz to i hrkač, onda ste na konju. Već iz daleka ljudi će znat da je vaša zona pod okupacijom. Eh da, za toplijeg vremena, dobro će vam doći i sredstvo protiv komaraca. Njih hrkanje ne rastjeruje.
Moj šogor je malo neiskusan, ipak mu je to prva proslava te vrste, pa je na jezero stigao prvi. Nekoliko sati prije svih ostalih mama i tata. To je za posljedicu imalo najbolju lokaciju za proslavu, ali i jutarnju obamrlost i pothlađenost. Takvog, zgrčenog, neispavanog i poluživog ga je dida pronašao oko devet. Naime, to je vrijeme smjene, vrijeme kada dide i bake preuzimaju stražu, a roditelji idu u nabavku kobasa, šnicli i zabataka. Sve mora biti svježe, ne daj Bože, da su se dan ranije opskrbili. Prijatelji jure po torte, tetke završavaju kolače, bake krumpir salatu...


I svi se sretni nađu kod nadstrešnice točno u podne. Jurnjava, graja, roštiljane i otvaranje poklaona mogu početi.
I još jedan savjet za stražu. Možda bi bilo dobro da to radite u paru. Osim što će vam biti zabavnije, moći ćete otići na wc bez bojazni, da će vam sav trud propasti.
U ovoj priči ja sam bila tetka. Trodnevne pripreme torti rezultirale su jednom fantastičnom i dvjema ne baš tako fantastičnim tortama. Zapravo, okus svih torti je bio dobar, ali vizuala baš i ne. Zato, za početak ću vam predstaviti onu uspješnu, onu koju ja nisam niti stigla kušati, a zbog koje se na vjetrovitom jezeru stajalo u redu. Ne pretjerujem, samo se hvalim.
Torta je toliko jednostavna, da ćete ju i sami poželjet pripremiti.

NEPEČENA TORTA OD SIRA I JAGODA
-za kalup promjera 25cm ili malo veći

300g digestive keksa
150g maslaca
160g + 50g šećera
80ml + 45ml + 70ml vode
30ml nekog sirupa crvene boje (jagoda, višnja)
14g + 3g želatine u listićima
6 žumanjaka
sok i naribakorica jednog limuna
500g krem sira Philadelphia
400ml vrhnja za šlag
400g sitnijih jagoda

Maslac lagano otopite na vatri. Dobro izmrvite kekse i u njih umiješajte maslac i 50g šećera. Stavite kekse u kalup za tortu i dobro ih dlanom rasporedite po dnu. Utisnite ih. Ostatkom maslaca iz posude namastite stranice kalupa i obložite ih masnim papirom.


U lončić ulijte 80ml vode i dodajte 160g šećera. Stavite na vatru i pričekajte da se napravi sirup. Kada sirup postigne 114°C, maknite ga s vatre. U tankom mlazu ulijte ga u žumanjke, koje cijelo vrijeme miješajte mikserom na najvećoj brzini. Na taj način se jaja neće zgrušati od topline. Miješajte sve dok se masa ne ohladi, dok dno posude ne bude mlako ili hladno.

14g želatine omekšajte u hladnoj vodi. 45ml vode zagrijte na vatri. Želatinu ocijedite i razmutite u vrućoj vodi te ulijte u jaja. Dobro izmiješajte.


Izmiješajte sir tako da dobijete jednoličnu i glatku masu. Dodajte u nju sok i koricu jednog limuna te jaja s želatinom. Izmutite lagano vrhnje za šlag i dodajte i njega. Dobro izmiješajte i ulijte u kalup. Tortu smjestite u hladnjak i dobro ohladite, dok se ne stisne, što će trajati pet do šest sati.
Kada je torta čvrsta, poslažite na nju, u krug, polovice jagoda. Jedan list želatine omekšajte u hladnoj vodi te ga dodajte u zagrijani sirup i 70ml vode. Kada se tekućina ohladi, pažljivo njome prelijte jagode na površini torte. Vratite u hladnjak i pustite nekoliko sati da se želatina stisne.

1 komentar:

  1. Greetings! I've been following your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to mention keep up the good job!

    Look into my page - radiology tech salary

    OdgovoriIzbriši