subota, 12. svibnja 2012.

Za one koji imaju vikend

Kada radiš kao chef, na žalost, vikend ne počinje u petak poslije podne, nego u nedjelju u jutro, a vrlo često ni tada. Velik je broj kuhinja, koje rade sedam dana u tjednu. U tom slucaju chefovi imaju slobodan jedan dan tjedno i to nikada nisu petak, subota ili nedjelja. Dobijete neki bezvezan dan pa se snađite. Upravo tada prijatelji vam nisu slobodni, nema niš na televiziji, ponuda na placu je nezanimljiva... Osim toga, imate sto tehnikalija za obavit, jer u radne dane to ne stižete. Totalno bezveze.
Eto, ovaj uvod služi tome da se opravdam za neredovito pisanje bloga, a i želim vam reći da ni danas nemam slobodan dan, ali ću ipak s vama podijeliti zadnji slatkiš ovoga tjedna, otići na kavu pa na posao.
Opet su u igri jagode. Što se može, kad razmišljam sezonski, a jagode su trenutno jedino sezonsko voće. Morat ćete se strpiti do sezone trešanja...


KEKSI S JAGODAMA
-za dvije osobe (4 – 6 kolača, ovisno o veličini rezača, cuttera)

250g jagoda, narezanih i nekoliko cijelih za ukras
125g glatkog brašna
85g maslaca
30g + 20g šećera u prahu + nešto šećera u prahu za dekoraciju (posipavanje)
200ml vrhnja za šlag
1mahuna vanilije, sastrugane sjemenke
listići mente za dekoraciju

Maslac omekšajte na sobnoj temperaturi. Umiješajte 30g šećera u prahu, dok ne dobijete jednoličnu, glatku smjesu. Zatim, jednolično umiješajte i brašno te tijesto umotajte u prozirnu foliju i pola sata odmorite u hladnjaku.

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Odmoreno tijesto razvaljajte na debljinu od 5mm i rezačem kružnog oblika, promjera cca. 8 – 10cm. Kekse položite u tepsiju, na papir za pečenje i pecite oko 10min, dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladite na rešetci.


Izmiksajte vrhnje za šlag, 20g šećera u prahu i sjemenke jedne mahune vanilije.


Posložite jagode i šlag između dva keksa i dekorirajte kao na fotografijama ili prema vlastitoj inspiraciji.

Nema komentara:

Objavi komentar