četvrtak, 29. studenoga 2012.

Laksa

Znate ono, kada kupite parfem ili, recimo, mirisnu svijeću, a ona miriše tako da biste ju najrađe pojeli? Svatko od nas ima mirise kojima ne može odoljeti. Moji su limeta, limunska trava, menta, bosiljak i smokva. Nema čarobnijih. Svježi su, opuštajući i raskošni. Osim što ih volim u parfemima, ne mogu im odoljeti niti u hrani. Otuda moja zaljubljenost u kuhinju jugoistočne Azije. Ne znam što mi je draže, neodoljivi mirisi, koji se šire kućom dok iščekujem obrok ili prvi, raskošni zalogaj.


Mirisna zdjelica lakse objedinjuje svu čaroliju Azije.

LAKSA S KOZICAMA
-za dvije osobe

PASTA ZA LAKSU
1 jušna žlica sjemenki korijandra (ili mljevenog korijandra)
1 jušna žlica mljevenog turmerijaka
2 crvene chilli papričice (bez koštica)
1 zelena chilli papričica (bez koštica)
5cm dugačak komad đumbira, narezan ili nariban
2 stabljike limunske trave, sitno nasjeckane
4 glavice ljutike, narezana na manje komade (ako nemate, može i velika glavica luka)
4 režnja češnjaka, prepolovljena
1 velika žlica sušenih račića ili paste od račića


JUHA
obično biljno ulje
ljuske kozica
1 grančica bosiljka
1 stabljika limunske trave
750ml pilećeg temeljca (ili vode ako nemate)
400ml kokosovog mlijeka)
1 limeta
1 žličica sezamovog ulja
grančica malajske mente (može i naša obična)


DODACI
200g rižinih vermicella (tankih rezanaca)
4 mlada luka, narezana na kolutiće
dvije šalice klica mungo graha
200g velikih kozica


Dodajući jedan po jedan sastojak, u mužar napravite ujednačenu pastu za laksu. Pazite da sve sastojke dobro usitnite. Možete ih izmiksati i u multipraktiku, ali neće biti zabavno kao s mužarom.
Očistite kozice.
Dobro zagrijte tavu i dodajte ulje. Popržite ljuske kozica tako da aromatiziraju ulje. To će vam dobro doći ukoliko nemate sušenih račića ili paste od račića. Pazite da ne izgore. Uklonite ih s ulja, a zatim kratko popržite repove posoljenih kozica. Stavite ih na stranu.
Na aromatizirano ulje dodajte pastu za laksu i pržite ju oko pet minuta, dok se ne oslobode mirisi začina. Tada dodajte grančicu bosiljka i stabljiku limunske trave, prethodno istučenu i svezanu u čvor. Pržite još minutu ili dvije. Dodajte temeljac i pustite da uzavre. Ulijte kokosovo mlijeko. Smanjite vatru i neka se lagano krčka oko 20min. Kuhačom dobro ostružite dno kako biste u juhu unijeli što više okusa. Na kraju izbalansirajte okus solju i sokom limete te ubacite repove kozica. Kada juhu maknete sa štednjaka dodajte žličicu sezamovog ulja i sitno nasjeckanu mentu.


Dok se juha kuha, uzavrite lonac slane vode i na dvije minute ubacite rižine vermicelle. Odmah ih ohladite hladnom vodom i ocijedite.
U zdjelice složite vermicelle, mladi luk i klice graha te sve zalijte vrućom juhom. Servirajte odmah.
Dobili ste mirisnu zdjelu istinske comfort food.

Nema komentara:

Objavi komentar