četvrtak, 16. veljače 2012.

Ludi od ljubavi

Kao što sam već ranije spomenula, svakoga jutra gledam sapunicu “Svi su ludi od ljubavi“ - “Tutti pazzi per amore“. Znam, sad su mnogi od vas zavrtjeli glavom u nevjerici. Ali, ja koja inace nemam strpljenja buljiti u besmislene serije, s ove ne mogu oka skinuti. Ludi Talijani! Glasni, nasmijani, opušteni, agresivni i emotivni. Gledati ih, pravi je užitak. No, tu su još dva privlačna elementa. Radnja se odvija u Rimu, a glavni likovi svako malo jedu špagete.


Tako već od ranog jutra razmišljam o špagetima, rajčicama i Parmezanu. Kombiniram ih u mislima, dok ne dođem do odobitne kombinacije za ručak.
Iako sam specijalizirala francusku, klasičnu kuhinju, ne mogu odoljeti talijanskoj. Ne mogu odabrati koja mi je draža. Volim obje, istovremeno.
Francuska je sofisticirana, zavodljiva, klasično lijepa, tehnički savršena. Kada jedeš francusko jelo, razmišljaš o kombinaciji okusa, kontrastima i komplementima, teksturama. Uživaš otkrivajući.
Talijanska kuhinja je nametljiva, strasna, njezina ljepota je sirova. Nakon prvog zalogaja, navališ na jelo poput gladne zvijeri, gutaš mrmljajući, a razmišljaš tek kada je sve gotovo.


Takav je i Rim, uvijek zavodljiv. Ljeti se ta zavodljivost podrazumijeva, a zimi je prigušena. Osjeti se kako pulsira zamotana u kapute, zatvorena iza vrata osteria, skrivena sivim oblacima. Tik prije sutona, oblaci se raziđu, purpur i zlato obliju tisuće godina, a onda sve utone u dubine indiga. Tada znaš da si zaveden i čekaš ljeto i sve što ono obećava. Toplo sunce na koži, dok ispijaš cappuccino na nekoj od piazza, ljepljive prste od rastopljenog sladoleda, limoncello nakon rajčice i bosiljka. U prolazu ukradeni crni pogled.

ŠPAGETI S MESNIM OKRUGLICAMA
-za dvije osobe


200g suhih špageta

OKRUGLICE
maslinovo ulje
pola glavice luka, sitno nasjeckanog
250g malo masnijeg, mljevenog, junećeg mesa
2 šnite bijelog, nekoliko dana starog (ne suhog) kruha, samljevenog u krupnije mrvice
1 malo jaje
1 jušna žlica Dijon senfa
1 čajna žličica origana
sol, crni papar

Stavite meso u posudu, dodajte senf, origano, sol, papar i jaje. Na maslinovom ulju omekšajte i zažutite luk te ga dodajte mesu. Dodajte i mrvice. Smjesu dobro izmješajte rukama dok se ne poveže. Dlanovima oblikujte okruglice. Svaka bi trebala biti veličine dva zalogaja. Trebalo bi ispasti oko 12 komada. Okruglice stavite u posudu s uljem i protresite, tako da svaka ostane u cijelosti nauljena.

UMAK
maslinovo ulje
pola glavice luka, sitno nasjeckanog
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 mala žličica nasjeckanog svježeg ili sušenog chillija
1 velika žlica koncentrata rajčice
2 velike žlice aceto balsamico
10-ak listova bosiljka
500g pasate ili pelata (zimi), zrele rajčice (ljeti)
200ml vode
sol i papar

Na maslinovom ulju omekšajte luk. Dodajte češnjak i chilli i pirjajte dok ne počnu dobivati boju, zatim dodajte koncentrat rajčice, dodajte aceto balsamico i pasatu. Nasjeckajte lišće bosiljka na trakice i polovicu ubacite u umak. Drugu polovicu sačuvajte do kraja postupka. Dolijte i vodu. Kad umak uzavri, smanjite vatru na najlaganije i pustite da lagano krčka.

Stavite kuhati lonac posoljene vode za špagete. Kada voda uzavri ubacite špagete. Pazite da se ne prekuhaju. Trebaju ostati “al dente“.

Na dobro ugrijanoj tavi ispecite mesne okruglice. Okrećite ih, tako da se ravnomjerno ispeku sa svih strana. Treba ih peći oko deset minuta. Prepolovite jednu, da vidite da li je cijela pečena. Ukoliko više nema ružičastog mesa, okruglice su spremne za ubacivanje u umak. Neka se tu krčkaju još pet minuta. Na kraju, umak začinite solju i paprom.

Ocijeđenu tjesteninu stavite na tanjur, prelijte umakom, posložite okruglice, dodajte malo svježeg bosiljka i pospite ribanim Parmezanom.

Zbog žurbe, ovog puta sam, koristila suhu tjesteninu. Već u idućem receptu pripremit ću svježu, jer okus je neusporediv.

Nema komentara:

Objavi komentar