utorak, 10. travnja 2012.

Povrtna torta

Blagdani su iza nas, a ljeto pred nama. Uskoro ćemo skinuti još pokoji sloj odjeće, a istina će izaći na vidjelo. Počeli smo maštati o manjku kilograma i zdravijoj prehrani.
Oko kilograma vam ne mogu pomoći, barem ne oko njihovog smanjivanja, ali oko zdravije prehrane mogu. Možda ne baš u cijelosti, ali nastojat ću da je većina sastojaka zdrava. Barem će imena jela zvučati zdravo. Nazovimo to dobrim početkom.
Kako su tržnice prepune mladog povrća, treba ga koristiti do maksimuma.
Danas ću s vama podijeliti jedan odličan talijanski recept za povtnu tortu. Ukoliko niste ljubitelj povrća, obratite pažnju na količinu i vrste sira iskorištene u ovoj deliciji.


POVRTNA TORTA
-za kalup promjera 25cm / 6 osoba

100g divljih šparoga
1 tikvica, izrezana na trake dužine 5cm i širine ½ cm
1 glavica luka, nasjeckana
3 režnja češnjaka, naribana na fini ribež
200g mladog špinata, očišćenog od peteljki
1 velika žlica, nasjeckanog, svježeg bosiljka
75g svježe naribanog parmezana
250g ricotta-e
250g mascarpone-a
4 jajeta
maslinovo ulje, sol i papar, maslac

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Šparoge prelomite na mjestu gdje prirodno pucaju kada ih savinete. Donji dio stabljike bacite. Koristit ćemo samo gornji, mekši dio. Slijedi blanširanje. Lonac slane vode dovedite do vrenja pa ubacite šparoge. Kuhajte ih oko minutu pa odmah prebacite u ledeno hladnu vodu. Na taj način šparoge će zadržati prirodnu, zelenu boju. Odmah ocijedite i narežite na manje komade.

Na maslinovom ulju dobro omekšajte luk pa dodajte naribani češnjak. Za otprilike pola minute dodajte i tikvice pa miješajte oko minutu. Tada dodajte i špinat te blago posolite. Miješajte dok sav špinat ne povene. Maknite s vatre te umiješajte šparoge i bosiljak. Prebacite u cjedilo kako bi se povrće ohladilo i oslobodilo viška tekućine.

Kalup za tortu namažite maslacom te pospite s 25g naribanog parmezana.

Dobro izmiješajte ricotta i mascarpone sireve te dodajte 50g naribanog parmezana. U posebnoj zdjeli izmutite jaja te ih postepeno dodajte siru neprestano miješajući. Kada se sve ravnomjerno poveže, umiješajte ohlađeno povrće te korigirajte začinjenost. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 30min ili dok ne dobije lijepu smeđu boju.


Tortu prvo hladite sat vremena na sobnoj temperaturi pa još dva sata u frižideru.
Poslužite ju hladnu uz osvježavajuću, hrskavu salatu.

Nema komentara:

Objavi komentar