subota, 19. svibnja 2012.

Zarolano

O.k. jučer sam totalno zabrijala na norijadu. Odjevena u stare krpe i sva u strahu, došla sam do središta grada i uživala u slaji, a da nisam ni vidjela, niti čula maturante. Znate zašto? Jer su, ipak, išli na Bundek. Stoga, ispričavam se svima postradalima, koji su se ravnali mojim uputstvima temeljenim na pretpostavci, da se maturanti kreću prema Jarunu.


U znak isprike i pomirbe, nudim ovaj kolač. Nadam se, da ste jutros kupili brdo jagoda na placu.

ROLADA OD JAGODA I MASCARPONEA
-za plitku tepsiju dimenzija oko 25cm x 30cm

4 jajeta
130g šećera
75g glatkog brašna
250g sira mascarpone (kupite onaj talijanski, nikako ljepljivu masu, koju proizvodi Vindija)
250g slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
2 velike žlice meda
1 žlica limunovog soka
400g jagoda, narezanih na četvrtine
šećer u prahu za posipanje

Zagrijte pećnicu na 190°C.
Na vatru pristavite lonac s vodom i pustite da se zagrije. Neka se voda pomalo kreće, ali ne smije uzavrijeti. U vatrostalnu posudu stavite jaja i šećer i mutite na pari, iznad posude s vodom. Smjesa mora postati pjenasta i blijeda. Maknite ju s pare i nastavite mutiti dok se ne ohladi, dvije do tri minute. Lagano umiješajte prosijano brašno. Pažljivo ga iskombinirajte širokim pokretima spatule. Nemojte previše miješati, kako ne biste istisnuli sav zrak iz smjese. Mora ostati prozračna.
Smjesu ulijte u plitku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Tijesto pecite 3 - 5 minuta, dok ne postane zlatne boje.


U međuvremenu, na rašireni stolnjak položite list papira za pečenje veličine tijesta, koje se peče, i pospite ga šećerom u prahu. Još vruće tijesto, gornju stranu, položite na papir posut šećerom i pažljivo odvojite papir na kojem se tijesto peklo. Zarolajte ga u pošećereni papir i pustite da se tako ohladi.


Glatko izmiješajte mascarpone, limunov sok i med. Čvrsto izmutite slatko vrhnje te i njega lagano umiješajte u mascarpone.
Odmotajte tijesto, premažite ga kremom te pospite jagodama. Ponovno ga zarolajte u roladu i prije serviranja pospite šećerom u prahu.



Uživajte u vikendu!

Nema komentara:

Objavi komentar