srijeda, 2. svibnja 2012.

Chilanje

Brže nego li sam očekivala, stigla su duga, ljetna poslijepodneva. U kombinaciji s još uvijek mladim povrćem, jer svibanj je tek na početku, dobili ste glavni zgoditak. Ovo lagano jelo idealno je za dugo uživanje uz čašu vina, na osunčanom balkonu, terasi ili u vrtu.
Danas ću se ponovno baviti artičokama, ali drugom vrstom, onim rimskima. One su okrugle, zeleno – ljubičastog lišća, bez trnja. Ako su dovoljno mlade, možete ih konzumirati cijele. Ukoliko ne, morat ćete ih obraditi kao u prethodnom postu o artičokama.


Ja sam ih skuhala cijele, jer su predviđene za dugotrajno uživanje. To znači, da vanjske listove nisam mogla u cijelosti sažvakati, jer su već vlaknasti, ali sam s njih mogla isisati mekane dijelove, sve dok ne dođem do podatnog srca. Tako su u njima nekada uživali talijanski seljaci u bukolikim pejzažima, između pinija i žitnih polja.

MLAKE ARTIČOKE S VINAIGRETTE-om
-za dvije osobe

6 manjih ili 4 veće artičoke
1 limun
1 glavica mladog češnjaka
pola vezice peršina, za tradicionalnu varijantu ili korijandra za malo aromatičniju
pet velikih žlica maslinovog ulja
sol

Uzavrite lonac slane vode. Artičokama odrežite stabljiku te ih ubacite u lonac. Na vrh možete staviti mali tanjurić ili žičani podmetač, kako bi spriječio da glavice isplivaju na površinu. Mlade artičoke kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, a starije 30 – 40 minuta. Gotove su kada im vanjsko lišće počne otpadati. Odmah ih prebacite u posudu s ledeno hladnom vodom kako bi se zaustavio daljnji proces kuhanja. Nakon desetak sekundi, još tople ih izvadite i posložite naopako, kako bi se iz njih iscijedila suvišna voda. Neka tako stoje oko pola sata.


U međuvremenu sitno isjeckajte češnjak i korijander te pomiješajte s malo soli i sokom jednog limuna. Neprestano miješajući pjenjačom, dodajte maslinovo ulje, dok ne dobijete emulziju.

Posložite artičoke na tanjur, prelijte ih vinaigretteom, natočite čašu Pinot Grigio-a i čilajte.

2 komentara:

  1. Pozdrav, upravo otkrih blog, radujem se praćenju :)
    Artičokice ti baš apetitlih izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Drago mi je da ti se sviđa :-)
      Nastojat ću i dalje pisati redovno, ali je to često nemoguća misija. Za sada nekako ide.

      Izbriši