Praznik je rada i vjerujem da mnogi od vas neće vidjeti ovaj post. Neka, i ja jedva čekam ovo napisati i izaći u sunčani dan. Mnogi neće danas jesti ovo što ću predložiti jer, ipak, je ovo dan graha i roštilja. Ipak, mlado povrće već sutra ćete pronaći na tržnicama. Prošećite do Dolca, Kvatrića ili Britanca i razmislite malo o bogatstvu, koje se tu nalazi. Bob, artičoke, medvjeđi luk, mladi češnjak, mrkvice, rotkvice... Kada pogledate tu raskoš, postane vam jasno da biste 365 dana u godini mogli pojesti 365 obroka, bez da neki od njih ponovite. Nije bitno da li su ti obroci jednostavni ili komplicirani, bitno je da sve probate, da se zabavljate i da vam je ono što jedete zanimljivo, izazov.
RIŽOTO OD MLADOG BOBA
-za 2 osobe
500g mladog boba u mahuni, zatim očišćenog (trenutno 30kn kilogram)
2 glavice mladog češnjaka, sitno nasjeckanog
5 jušnih žlica slatkog vrhnja
160g riže, Arborio ili Carnaroli
1 glavica luka, sitno nasjeckana
200ml suhog, bijelog vina
pileći temeljac ili voda za podlijevanje rižota
100g maslaca, narezanog na kockice
60g svježe ribanog parmezana za rižoto
nekoliko listića parmezana za dekoraciju
maslinovo ulje, sol, bijeli papar
Blanširajte očišćeni bob – uzavrite lonac slane vode i na jednu minutu ubacite bob. Odmah ga prebacite u ledeno hladnu vodu, kako bi sačuvao zelenu boju. Dobro ocijedite i očistite od vanjske opne. Dobit ćete živo zelene supke boba.
Odvojite i stavite na stranu dvije žlice boba i jednu žličicu nasjeckanog češnjaka. Ostatak češnjaka i boba te slatko vrhnje stavite u dublju posud i usitnite štapnim mikserom najbolje što možete.
Na maslinovom ulju omekšajte luk pa dodajte češnjak. Miješajte minutu, dvije pa dodajte i rižu. Nastavite miješati dok ne počne pucketati. Tada podlijte bijelim vinom i miješajte dok ne ispari. Počnite podlijevati temeljcem. Svaki puta toliko, da prekrije rižu. Neprestano miješajte. Na taj način će riža otpustiti škrob, od čega će rižoto na kraju biti kremast.
Nakon trećeg podlijevanja, dodajte mješavinu boba, češnjaka i slatkog vrhnja, malo posolite i popaprite bijelim paprom.
Kada je riža gotova i još al dente, maknite rižoto s vatre. Neka odstoji minutu, a zatim dodajte maslac i parmezan. Vratite na vatru i brzo miješajte, dok se sve ne poveže.
Na malo maslinovog ulja popržite tridesetak sekundi preostali češnjak i bob. Skinite s vatre i posolite.
U tanjur servirajte rižoto te ga dekorirajte bobom i listićima parmezana.
Nema komentara:
Objavi komentar