utorak, 20. ožujka 2012.

Bez ostataka, molim!

Koja je glavna osobina dobrog, profesionalnog kuhara? Možete počet nabrajati, ali samo jedna osobina je važna. Dobar kuhar je onaj, koji restoranu donosi maksimalnu zaradu, a ta zarada se ne donosi samo dobrim kuhanjem. Znam za slučaj glavnog chefa kuhinje, koji je fantastično kuhao, ali su njegovi troškovi bili toliki, da je hotel zaključio, da će mu se više isplatiti malo manje talentiran i malo manje rasipan chef.
Management u kuhinji vrlo je važan predmet ili bi, barem, trebao biti važan u svakoj kulinarskoj školi. Umijeće maštovitog i maksimalnog iskorištavanja svake namirnice od temeljne je važnosti i to je ono što chefa čini kvalitetnim.
U doba današnje krize, sve gore navedeno, trebali biste primjenjivati i u vlastitim kuhinjama. Ja to radim već odavno i o kuhanju od ostataka ne razmišljam kao o načinu štednje, već kao o izazovu.
Svima nam se događa da u nedjelju ispečemo cijelo pile, koje ostane nepojedeno. Naravno, to će vam se dogoditi ako živite sami ili u paru. To što ne možete pojesti cijelo pile, neka ne bude razlog da ga niti ne kupite ili da ga pečenog i suhog jedete nekoliko dana.
Znači, u nedjelju ste imali pečeno pile. Ako već unaprijed znate da ga nećete pojesti, uz pile kupite i jedan pileći hrbat. To će vas koštati dodatnih 5,00kn. Pile ispecite, a hrbat pospremite u hladnjak.
U ponedjeljak s ostataka prsa odrežite nekoliko tankih šnita i napravite ukusan sendvič sa salatom i majonezom pa ga ponesite na posao.
Kada se vratite s posla, za večeru ćete skuhati ukusnu juhu.


JUHA S RIŽOM, GRAŠKOM I OSTACIMA PEČENOG PILETA
-za 4 porcije

1 pileći hrbat, očišćen od kože i masnoće
1 mrkva, prerezana na pola
½ glavice luka, prerezane na pola
1 stabljika celera, prerezana na pola
3l vode
100g riže
150g graška
ostaci pečene piletine, očišćeni od kostiju i kože i narezani na komadiće veličine zalogaja
sol i papar
pola vezice peršina, sitno kosanog

U lonac vode stavite pileći hrbat, mrkvu, luk i celer. Malo posolite i pustite da uzavri. Kada voda uzavri, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha, barem sat vremena. Nakon sat vremena izvadite povrće i hrbat te stavite rižu i grašak. Neka se kuha desetak minuta pa dodajte pečenu piletinu i kuhajte još pet minuta. Začinite i, ako želite, vratite povrće. Maknite juhu s vatre, poklopite lonac i pustite da tako odstoji pet  do sedam minuta. Dodajte kosani peršin i poslužite.


Sutra ćemo se pozabaviti ostacima od deserta. Bit će ukusno i vrlo ugodno za oko.    

Nema komentara:

Objavi komentar