ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

Prvi grijeh

U zadnje vrijeme pomalo sam zapostavila slastice, ali odmah ćemo to ispraviti, jer one su izuzetno važne za proljetno raspoloženje. Svojom bojom, mirisom i okusom trebaju nam vratiti životnu energiju. Nije da tu i šećer ne igra neku ulogu! Dobro, svako zadovoljstvo mora imati i svoju cijenu, ali jednom tjedno svatko si može priuštiti mali grijeh.
U ovom slučaju moj grijeh je malo veći. Ne zato što samu puno pojela, nego zato što se nisam držala svoje mantre: lokalno i sezonsko! Bila sam toliko nestrpljiva, da sam prekršila oba pravila. Kupila sam prve, španjolske jagode. Takve stvari mi se, gotovo, nikada ne događaju, ali i ja sam samo čovjek.
Za nagradu, torta je bila ukusna i mirisala je na jagode, ali ono pravo tek će doći. Kada ju budete pekli u svibnju, znat ćete o čemu govorim.


Torta od piškota dosta je zgodna jer ju kompletno možete sami ispeći, a ako vam se ne da, piškote možete i kupiti. Ja se, svakako, oslanjam na vlastite snage, jer na kraju je zadovoljstvo veće.

TORTA OD PIŠKOTA I JAGODA
-za kalup promjera 20cm (najbolje bi bilo imati dva kalupa. Jedan sa dnom, za bazu torte i jedan bez dna, čiji promjer sami možete regulirati)

600g jagoda (izaberite desetak malih, lijepih jagoda za ukrašavanje, a ostale narežite na kolutiće)

PIŠKOTI I BAZA
5 jaja, razdvojenih
170g sitnog kristal šećera
125g glatkog brašna, prosijanog
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
maslac za tepsiju

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Plitku, široku tepsiju pravokutnog oblika namažite maslacom i na dno položite papir za pečenje. Isto učinite i s kalupom kružnog oblika.
U bjelanjke dodajte prstohvat soli i istucite do stupnja kada se počinju skupljati, ali su još vrlo mekani. Tada uzmite polovicu količine šećera i postepeno ju dodajte u bjelanjke, koje nastavite tući. Šećer dodajte u tri navrata. Smjesa je gotova, kada je sjajna i čvrsta.
U čistoj zdjeli pomiješajte žumanjke i drugu polovicu šećera te smjesu tucite dok ne postane blijeda i pjenasta, a šećer se otopi.
Žumanjke lagano dodajte bjelanjcima, te dodajte i brašno. Širokim, brzim pokretima, spatulom ili žlicom pomiješajte. Kada je smjesa ravnomjerno iskombinirana, polovicu izlijte u okrugli kalup te ga stavite u pećnicu. Neka se peče oko 10min, dok ne dobije zlatnu boju. Kada je baza gotova, izvadite ju iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ohladite na rešetci.
Drugom polovicom smjese napunite špricu (vrećicu) s običnim nastavkom od 20mm. U pravokutnu tepsiju, u dva reda istisnite piškote. Neka je pojedini piškot dugačak oko 7cm – 10cm, ovisno o tome kakvu visinu torte želite dobiti. Ukoliko želite individualne piškote, ostavite 5cm prostora između svakoga. Meni je draži niz spojenih piškota pa ih istiskujem tako da se dodiruju. Na taj način ćete dobiti dvije kontinuirane trake tijesta, kojim ćete obložiti tortu. Puno je lakše, nego slagati individualne kekse. Kada su piškoti istisnuti, pospite ih šećerom u prahu i pričekajte da se otopi. Zatim to ponovite još jednom. Na taj način ćete dobiti slatku koricu, karakterističnu za piškote. Otpuhnite višak šećera s papira za pečenje, kako ne bi gorio. Tepsiju stavite u pečnicu i pecite oko 10min, dok piškoti ne dobiju zlatno žutu boju. Kada su pečeni, još jednom ih pospite šećerom u prahu i pustite da se ohlade na rešetci.


KREMA
500ml mlijeka
1 mahuna vanilije
5 žumanjaka
130g šećera
25g glatkog brašna
25g kukuruznog škroba (Gusnell)
3 lista želatine

Uzdužno razrežite mahunu vanilije, ostružite sjemenke nožem i ubacite u mlijeko. Tako aromatizirano mlijeko stavite na vatru i lagano grijte do pred samo vrenje.
Listove želatine razmočite u hladnoj vodi.
Pjenasto umutite žumanjke i šećer te dodajte glatko i kukuruzno brašno. Dobro izmiješajte. Konstantno miješajući pjenjačom, lagano dolijevajte mlijeko. Sve zajedno vratite na vatru i neprestano miješajte dok se ne zgusne i pojave se prvi mjehurići vrenja. Pazite da se krema ne zalijepi za dno i zagori.
Kada je gotova, maknite s vatre, umiješajte i rastopite želatinu. Prelijte u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se hladi oko sat vremena.

Za to vrijeme bazu torte prerežite uzdužno po sredini, tako da dobijete dva kruga. Jedan stavite na dno kalupa bez dna i okomito, uz rub poslažite piškote. Sada ćete vidjeti, da je sastavljanje torte puno lakše, ako ste ih pekli kao kontinuiranu traku, a ne pojedinačno. Ako koristite pojedinačne piškote, dobro ih zbijte, kako krema ne bi curila između njih.
Na bazu torte poslažite dva sloja narezanih jagoda pa ih zalijte tankim slojem poluohlađene kreme. Prekrijte drugom bazom tijesta, malo pritisnite pa posložite dva sloja rezanih jagoda i zalijte ostatkom kreme. Krema vam ne smije doći do vrha piškota. Treba biti oko tri prsta ispod ruba.
Neka se torta u hladnjaku hladi 5 – 6 sati, dok se krema ne stisne.

ŠLAG
250ml vrhnja za šlag
1 mahuna vanilije
20g šećera u prahu

Razrežite mahunu vanilije, ostružite sjemenke i dodajte ih vrhnju za šlag. Dodajte i šećer u prahu pa istucite čvrsti šlag.


ZAVRŠETAK
Izvadite tortu iz hladnjaka. Po površini stisnute kreme razmažite tanki sloj šlaga, poslažite jagode i dekorirajte ostatkom šlaga.

Uživajte u ljepoti i okusu!

Nema komentara:

Objavi komentar