petak, 9. ožujka 2012.

Malo na lešo

I dalje se troši zimsko povrće iz vrta. Danas sam odlučila uništiti oveću količinu. Već je na kraju i jedva čekam trenutak, kada će se pojaviti mlado, proljetno povrće. Onako, svježe i zeleno.
No, pojavilo se nešto novo. Mlada janjetina. Vrlo mlada.
Kad spojimo to dvoje, dobivamo Bosanski lonac. Pravu, zdravu poslasticu.


BOSANSKI LONAC
-za 4 - 6 osoba

1 maleni janjeći but (800g), izrezan na veće komade, neka ostane i kost
500g junetine od potrbušine, da ima malo opnica i masnog, izrezano na veće komade
2 glavice luka, prerezane na pola
2 velike mrkve, prerezane na pola
2 korjena peršina
2 stabljike celera, prerezane na pola
5 režnjeva češnjaka, očišćena
1 jušna žlica koncentrata rajčice (ljeti možete koristiti svježu)
1 srednja glavica kelja, izrezana na četiri dijela
1 srednja glavica kupusa, izrezana na četiri dijela
4 velika krumpira prerezana na pola
2 lovorova lista
8 zrna crnog papra i malo krupno mljevenog
sol

Napunite lonac vodom i u njega dodajte luk, mrkvu, korjen peršina, celer, češnjak, koncentrat rajčice, lovorov list i papar u zrnu. Kada voda uzavre, dodajte junetinu i nakon 2 – 3 minute smanjite vatru. Neka se sve lagano krčka u polupokrivenom loncu. Kada je povrće gotovo, izvadite ga i spremite na stranu (oko 45min nakon početka kuhanja). Nakon još 45min dodajte janjetinu, kelj, kupus i krumpir. Kuhajte još 45min na laganoj vatri. U zadnjih 10min vratite mrkvu, celer i luk, te posolite i popaprite, ako je još potrebno.


U konačnici ćete imati jako mekano povrće i meso na granici raspadanja. Tehnički to baš nije najispravnije, ali tako je to s Bosanskim loncem. Ovdje se ne radi o tehnici, nego o okusu. Zato ga je i tako lako pripraviti, a još lakše pojesti.
Naravn, vremena kuhanja su okvirna. Sve ovisi o starosti mesa i veličini povrća.

Nema komentara:

Objavi komentar