utorak, 6. ožujka 2012.

Galette au Choux


























Dan je započeo ranojutarnjom šetnjom Rovinjom.


Čišćenje zimskog povrća iz vrta se nastavlja. Danas je glavna zvijezda kelj. Volim njegov slatkasti okus, posebno ako je kontrastiran mirisom češnjaka. U mojoj kuhinji ga rado kombiniram s mladim krumpirom, plavom ribom ili mladom janjetinom na lešo. Pripremila sam tradicionalno, francusko jelo iz pokrajine Auvergne, Galette au Choux, neku vrstu složenca. Identičan recept pronašla sam na više mjesta, ali nikako nisam bila zadovoljna rezultatom pa sam uvela nekoliko minimalnih promjena u okusu.
Veseli me kuhati rustična jela za boravka u seoskom okruženju.

GALETTE AU CHOUX
-za kalup promjera 20cm -25cm

1 velika glavica kelja, grubo narezan
3 režnja češnjaka, oguljen i sitno nasjeckan
200g pancete narezane na kockice
2 jajeta
1 velika glavica luka, sitno nasjeckane
1 mala vezica vlasca, sitno nasjeckan
1 mala vezica peršina, sitno iskosan
200g glatkog brašna
250ml mlijeka
sol, grubo mljeveni bijeli papar
maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 200°C.
Kalup namastite maslinovim uljem te ga zagrijte u pećnici.

BLANŠIRANJE
Uzavrite lonac posoljene vode te ubacite narezani kelj. Kuhajte oko tri minute pa ga prebacite u posudu jako hladne vode. Kada se kelj okladi, izlijte ga u cjedilo i dobro ocijedite. Ovim postupkom blanširanja, kelj će zadržati živu, zelenu boju.


Dobro ocijedite kelj. Možete ga malo i stisnuti rukama, kako bi istisnuli višak vode. Začinite paprom i s malo soli, ako je potrebno te dodajte nasjeckani češnjak i dvije žlice maslinovog ulja. Izmiješajte.

U posudi izmutite dva jajeta, dodajte pancetu, luk, vlasac i peršin te dobro izmiješajte. Posolite s oko 5g soli. Dodajte brašno i mlijeko. Dobit ćete relativno rijetko tijesto.

Izvadite ugrijani kalup iz pećnice i rasprostrite polovicu tijesta po dnu. Dodajte kelj. Možete ga malo i pritisnuti rukama, da bolj popuni kalup. Prekrijte u potpunosti ostatkom tijesta i malo ga po vrhu pouljite.
Pecite 30min – 40min ili dok tijesto ne dobije ugodnu smeđu boju. Da li je tijesto pečeno, provjerit ćete tako da u sredinu zapiknete nož do dna i lagano ga izvučete. Ukoliko je nož izašao čist, tijesto je pečeno.


Poslijepodne ću prošetati šumom i livadama, kako bih, dok još nema bujne vegetacije, odredila lokaciju šparužina. Tako ću, kroz mjesec ili dva, lakše pronaći divlje šparoge. 

Nema komentara:

Objavi komentar