ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Probuđena Istra

Čini se da se minuli vikend u Istri neće ponoviti u skorije vrijeme. Od danas sam ponovno zaposlena žena. Nova kuhinja, novi izazovi i malo slobodnog vremena. Veselim se!


No, vratimo se Istri i suncu. Procvjetala je divlja trešnja uz kuću. Čini se da će u kasno proljeće biti prepuna plodova, što znači kolače i trešnjevaču. Češnjak i luk su izniknuli, mahune su zasađene.


Stigla sam se posvetiti i opsesiji zvanoj divlje šparoge. Pronašla sam ih! Ništa slađe od kuhanja onoga što sama uberem ili uzgojim. Na selu se kuhaju jednostavna jela.

RIŽOTO OD DIVLJIH ŠPAROGA
-za 2 osobe

1 vezica divljih šparoga
160g riže, Arborio ili Carnaroli
1 luk, sitno nasjeckan
150ml bijelog, suhog vina
1l pilećeg temeljca ili vode za podlijevanje
60g svježe ribanog parmezana
60g maslaca
sol i krupno mljeveni bijeli papar


Očistite šparoge. Kratko ih, jednu minutu, blanširajte, kako bi zadržale zelenu boju.
Na maslinovom ulju omekšajte luk pa dodajte rižu. Miješajte dok ne počne pucketati. Tada podlijte bijelim vinom i miješajte dok ne ispari. Počnite podlijevati temeljcem. Svaki puta toliko da prekrije rižu. Neprestano miješajte. Na taj način će riža otpustiti škrob, od čega će rižoto na kraju biti kremast.
Nakon trćrg podlijevanja, dodajte šparoge i malo posolite.
Kada je riža gotova i još al dente, maknite rižoto s vatre. Neka odstoji minutu, a zatim dodajte maslac i parmezan. Vratite na vatru i brzo miješajte, dok se sve ne poveže. Začinite i poslužite uz mladu malvaziju.

Nema komentara:

Objavi komentar