srijeda, 28. ožujka 2012.

Na kotačima

Znam da će ovo zvučati kao da sam ovisnica o gledanju televizije, ali to nije točno. Dvije godine nisam gledala TV i sada se osjećam pomalo sretno, kada buljim u tu kutiju, zapravo, danas više liči na ploču. No dobro, nekada mi se nije moglo dogoditi da propustim utrku Formule 1. Bio je to moj nedjeljni ritual. Upalila bih TV, uzela dasku za peglanje, hrpu odjeće i uključila peglu. Maleni autići bi dva sata zujali u krug, a ja peglala. To je bio moj način spajanja ugodnog i korisnog.
Ove nedjelje sam se odlučila vratiti Formuli, ali ne i peglanju. Trebalo je utrku za Veliku nagradu Malezije obilježiti na dostojan način. Utrka je počinjala u 10 pa sam morala ustati ranije, kako bih pripremila idealnu slasticu za tu priliku. A znam jednu, Gâteau Paris Brest. Doduše, ova slastica je nastala u čast jedne, sasvim drugačije utrke, ali nemojmo cjepidlačiti.  
Gâteau Paris Brest desert je osmišljen 1891. godine u čast biciklističke utrke Paris – Brest – Paris. Radi se o kotaču od tijesta, kao što je ono za princes krafne, punjenom kremom ili šlagom. Osim što je bio kreiran u čast utrke, desert je bio i izuzetno ukusan pa se, stvarno, i konzumirao tom prilikom. Danas, gotovo, da nema francuske slastičarne u kojoj ga nećete pronaći.


GATEAU PARIS BREST
-6-8 kotača

TIJESTO (ZA PROFITEROLE, PRINCES KRAFNE...)
125ml vode
prstohvat soli
prstohvat šećera
50g maslaca
75g oštrog brašna
2 – 4 jajeta
1jaje i malo vode za premazivanje

Zagrijte maslac i vodu s malo šećera i soli. Trenutak prije nego li voda dostigne točku vrenja, maknite s vatre i umiješajte brašno. Na laganoj vatri miješajte još 2 – 3 minute. Smjesa se treba lijepo odvajati od stijenki. Prebacite ju u hladnu zdjelu i pustite da se ohladi.
Izmutite jaja i postepeno ih dodajte u smjesu, koju neprestano miješajte spatulom, dok ne dobijete traženu konzistenciju. Nemojte jaja dodati odjednom, jer možda vam neće trebati sva. Da biste znali da li je smjesa gotova, zahvatite dio spatulom i podignite u zrak. Smjesa, koja polagano klizi sa spatule tražene je konzistencije. Napunite vrećicu sa širokim, zvjezdastim nastavkom i pustite smjesu da pola sata odstoji u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Na dno široke tepsije položite papir za pečenje i na njega istisnite tijesto u obliku kruga. Razmutite jaje i malo vode pa ga četkicom razmažite po “kotačima“. Tepsiju stavite u pećnicu i pecite 20 – 25 minuta. Nikako je nemojte otvarati jer će tijesto splasnuti.
Pečene “kotače“ ohladite na rešetci.

KREMA
250ml šlaga
30g šećera u prahu
2 velike žlice namaza od lješnjaka, kao što je Nocciolata

Čvrsto izmutite šlag. Negdje na pola procesa dodajte šećer i kremu. Šlagom napunite vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.


Kotače uzdužno prerežite i napunite šlagom. Pospite šećerom u prahu.


Ovog puta mi se žurilo gledati utrku pa nisam radila originalnu kremu, nego šlag. U idućoj rundi obećavam pravu stvar.

1 komentar:

  1. It's difficult to find well-informed people about this subject, however, you seem like you know what you're talking about!
    Thanks

    Look into my homepage: huis huren frankrijk (huishurenfrankrijk.wordpress.com)

    OdgovoriIzbriši