četvrtak, 12. travnja 2012.

Jagodice bobice

Nadam se da vam nisam već dosadila receptima s jagodama, jer ne mislim skoro odustati. Sezona je tek počela.
Recept koji ću danas podijeliti s vama vrlo je jednostavan, a kolačići izgledaju fantastično. Ukoliko ih iznesete pred prijatelje, pomislit će da ste pravi virtuoz. Osim što dobro izgledaju, gotovo da i nema rizika od neuspjeha. Tijesto možete ispeći dan ili dva unaprijed i držati ga u hermetički zatvorenoj posudi do sat vremena prije dolaska gostiju. Ukoliko vam tijesto ne uspije od prve, imate dovoljno vremena postupak ponavljati, dok ne budete zadovoljni.


CHOUX À LA CRÈME S JAGODAMA
-za 15 – 20 kolačića

300g jagoda, narezanih na kolutiće
svježa menta za dekoraciju
šećer u prahu za posipavanje

TIJESTO (ZA PROFITEROLE, PRINCES KRAFNE...)
125ml vode
prstohvat soli
prstohvat šećera
50g maslaca
75g oštrog brašna
2 – 4 jajeta
1jaje i malo vode za premazivanje

Zagrijte maslac i vodu s malo šećera i soli. Trenutak prije nego li voda dostigne točku vrenja, maknite s vatre i umiješajte brašno. Na laganoj vatri miješajte još 2 – 3 minute. Smjesa se treba lijepo odvajati od stijenki. Prebacite ju u hladnu zdjelu i pustite da se ohladi.
Izmutite jaja i postepeno ih dodajte u smjesu, koju neprestano miješajte spatulom, dok ne dobijete traženu konzistenciju. Jaja nemojte dodati odjednom, jer možda vam neće trebati sva. Da biste znali da li je smjesa gotova, zahvatite dio spatulom i podignite u zrak. Smjesa, koja polagano klizi sa spatule tražene je konzistencije. Smjesom napunite vrećicu s običnim nastavkom širine 12mm i pustite da pola sata odstoji u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Na dno široke tepsije položite papir za pečenje i na njega istisnite tijesto u obliku malenih krafni, loptica. Razmutite jaje i malo vode pa četkicom nanesite na tijesto. Pecite 20 – 25 minuta. Pećnicu nemojte otvarati, jer će tijesto splasnuti.
Ohladite na rešetci.


KREMA
300ml vrhnja za šlag
sjemenke jedne mahune vanilije 
50g šećera u prahu

Prerežite mahunu vanilije i nožićem ostružite sjemenke, koje zatim dodajte u vrhnje za šlag. Dodajte i šećer te čvrsto zamutite šlag.


Pečene i ohlađene kolačiće prerežite na pola, napunite ih kremom te na nju položite narezane jagode. Kolače pospite šećerom u prahu, a tanjur ukrasite listićima svježe mente.

Nema komentara:

Objavi komentar