ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Zelena ludnica

Tržnica je i dalje ludnica, zapravo, trebala bih reći, da zagrebačke tržnice tek postaju prava ludnica. Zelene su i svježe, prepune mladog povrća, salata i razno raznih izdanaka. Moram priznati da su postale puno zanimljivija mjesta od onih, koja pamtim od prije dvije godine. Još uvijek ih ne mogu usporediti s Londonskima, ali pomaci su vidljivi. Nemalo su me iznenadile kumice, koje su počele uzgajati daikon ili rabarbaru. Posebno me veseli što je prepoznata i vrijednost nekih biljaka, koje su već dugo prisutne na našim livadama ili u šumama. Jedna od njih je i medvjeđi luk, koji se ovih dana sramežljivo nudi na tezgama Dolca. Baš me razveselio, jer njegovu pripremu sam upoznala i zavoljela u Londonu. Kao Wild Garlic (divlji češnjak) bio je jedna od zvijezda restorana u kojem sam radila. Samo, u Londonu je njegov okus i miris bio puno intenzivniji. Sjećam se kako bi cijela kuhinja zamirišala po češnjaku, svaki puta kada bi stigla nova pošiljka.


Na žalost, kako bih potpomogla i intenzivirala miris jela od medvjeđeg luka, u Hrvatskoj moram dodati i ponešto pravog češnjaka. U konačnici, rezultat je zadovoljavajuć.

RIŽOTO OD MEDVJEĐEG LUKA I KRISPIJI OD PARMEZANA
-za 2 osobe

1 manji stručak medvjeđeg luka (trenutno 5,00kn)
5 jušnih žlica vrhnja za šlag
160g riže, Arborio ili Carnaroli
1 glavica luka, sitno nasjeckana
5 režnjeva češnjaka, naribanog
200ml suhog, bijelog vina
pileći temeljac ili voda za podlijevanje rižota
100g maslaca, narezanog na kockice
60g svježe ribanog parmezana za rižoto
50g svježe ribanog parmezana za krispije


Zagrijte pećnicu na 160°C. Tepsiju obložite papirom za pečenje ili na nju položite silikonsku prostirku. Uzmite kružni kalup – rezač i ispunite ga tankim slojem ribanog parmezana. Uz rubove sloj mora biti malo deblji i gušći. Odstranite kalup iza kojeg će ostati savršeni krug od parmezana. Tepsiju pažljivo stavite u pećnicu i pustite da se parmezan topi nekoliko minuta. Kada zamiriše i dobije boju tamnoga zlata, gotov je. Pustite da se ohladi. Kod rukovanja budite jako pažljivi, jer krispiji su krhki.

Blanširajte medvjeđi luk – uzavrite lonac slane vode i 2 minute prokuhajte medvjeđi luk. Odmah ga prebacite u ledeno hladnu vodu, kako bi sačuvao zelenu boju. Dobro ocijedite, kada se ohladi.
U usku, dublju posudu dodajte medvjeđi luk i vrhnje za šlag te usitnite štapnim mikserom najbolje što možete.


Na maslinovom ulju omekšajte luk pa dodajte češnjak. Miješajte minutu, dvije pa dodajte i rižu. Nastavite miješati dok ne počne pucketati. Tada podlijte bijelim vinom i miješajte dok ne ispari. Počnite podlijevati temeljcem. Svaki puta toliko, da prekrije rižu. Neprestano miješajte. Na taj način će riža otpustiti škrob, od čega će rižoto na kraju biti kremast.
Nakon trećeg podlijevanja, dodajte mješavinu medvjeđeg luka i vrhnja za šlag, malo posolite.
Kada je riža gotova i još al dente, maknite rižoto s vatre. Neka odstoji minutu, a zatim dodajte maslac i parmezan. Vratite na vatru i brzo miješajte, dok se sve ne poveže.

Poslužite s krispijem od parmezana.

1 komentar:

  1. Napravio sam verziju rižota s tim da sam umjesto riže koristio quinou a umjesto namirnica životinjskog porijekla samo maslinovo ulje i napitak od zobi, te dodao špinata. Uspjelo :-) hvala

    OdgovoriIzbriši