nedjelja, 1. travnja 2012.

London Baby: Natural Kitchen

Ovih dana, u nekoliko sam navrata s prijateljima raspravljala o organskoj proizvodnji i eko proizvodima. Glavno pitanje je glasilo: Zašto su tako skupi? Zato što su trendi i zato što su u našoj zemlji još uvijek rijetki. Hrvati koji imaju malo više novaca, platit će skuplje proizvode u naša dva eko dućana i na par štandova na tržnicama. No, da li je razumno 30,00kn dati za kilu brašna ili 20,00kn za kilu patliđana? Nije i nemojte to raditi! I u drugim europskim zemljama su organski proizvedeni proizvodi skuplji od onih za široku potrošnju, ali razlika u cijeni je neznatna. I još nešto, njihove deklaracije su detaljnije i strože se nadzire njihova vjerodostojnost.
Važno je kupovati ekološki ispravne proizvode. Ne samo da su zdraviji i ukusniji, nego na taj način doprinosimo i očuvanju planete. Znači, koristimo i sebi i drugima. Pa kako onda doći do takvih proizvoda, a ne potrošiti u šminkerskim dućanima? Kupujte na tezgama kod kumica i bakica ili direktno od malih proizvođača. Vjerujte, oni se ne zamaraju pesticidima i antibioticima. I moj vrt fantastično uspijeva bez svega toga, a da ne radim ništa spektakularno.
No, dobro, s obzirom na to da u Hrvatskoj nemam omiljeni dućan s prirodnim proizvodima pisat ću o onom u Londonu, jer i onako je današnja tema London.


Dva entuzijasta, chef i mesar, 2008. otvorila su Natural Kitchen, meni izuzetno omiljen koncept.


Ovdje, na jednom mjestu možete kupiti svježe proizvode s engleskih farmi (povrće, jaja, meso, mliječne proizvode) ili vrhunske proizvode iz drugih dijelova Europe (rižu, suhu tjesteninu, sušene rajčice, grah, masline). U Natural Kitchen možete sjesti za stol i pojesti dnevni specijalitet ili ponijeti “za van“ neku od njihovih pita ili slasnih sendviča. Rade i vlastite voćne jogurte, sokove od cijeđenog voća, kobasice, kuhaju kavu i čajeve. Ukoliko kod kuće želite nešto skuhati, a neda vam se odrađivati dugu pripremu, mesar će vam pripremiti meso i marinadu, perad. A ako ne želite niti do dućana, tu je dostava.


Njihove proizvode opisuju sljedeće riječi:
High qualiti = visoka kvaliteta
Free range = životinje koje se uzgajaju, hrane i kreću na otvrenom
Organic = organski
Traceabillity = sljedivost porijekla
Low food miles = lokalni proizvodi, koji od proizvođača do kupca prelaze minimalnu udaljenost
Artisan = odnosi se na manufakturnu proizvodnju, male proizvođače, male serije

Rado kupujem i jedem u Natural Kitchen. Cijene su konkurentne, a vrlo često povrće, sirevi i još poneki proizvod jeftiniji su, nego li u samoposluzi ili na tržnici. Kobasice su im božanstvene, kao i svježi sok od cox jabuka. Njihove proizvode rado darujem prijateljima, a isto tako, s veseljem, ih i primam. Već dugo, na prvom mjestu mojih želja nalazi se njihov džem od ružičastog grejpa. Fantastičan okus!


Natural Kitchen pronaći ćete na dvije lokacije. Jedna je Marylebone High Street, a druga New Street Square u City-u. Moja lokacija je Marylebone. Ako ste u Londonu, jedan ručak, svakako, odradite tamo.     

Nema komentara:

Objavi komentar