petak, 13. travnja 2012.

Jednostavno

Dobar obrok ne mora biti onaj koji ste satima pripremali, niti onaj koji se sastoji od niza namirnica, začina i drugih sitnica.
Kako ćete, uz ponešto znanja i talenta, pripremiti odlično jelo?
Tajna je u kvaliteti namirnica, koje moraju biti sezonske i, po mogućnosti, lokalne. Više je prednosti takvih namirnica. U trenutku kada ih kupujete, na prirodnom su vrhuncu, bez ikakvog prisilnog zrenja ili prijevremene berbe. Osim toga, takve namirnice s minimalnom kilometražom, morale bi biti i prihvatljivije cijene. Dobro bi bilo i da su iz organskog uzgoja, ali ako nisu, ništa strašno. Puno je bitnije da ih kupujete od malih proizvođača, a ne prekupaca. Prekupci kupuju na veletržnicama, na veliko, a porijeklo takvih proizvoda zna biti upitno.


Kada kupujete kod malih proizvođača, stvar postaje puno osobnija. Oni proizvode male količine i robi posvećuju puno više pažnje, jer proizvod je njihova preporuka za dalje. Oni ovise o svojim kupcima i ne smiju si priuštiti greške.
Kada ste odlučili gdje i od koga ćete kupiti sastojke za svoje jelo, odlučite se za osnovnu namirnicu, glavnu zvijezdu. Kvalitetnu namirnicu ne treba puno obrađivati, a ne treba joj niti puno dodataka. Njezin osnovni okus, miris i tekstura moraju doći do izražaja. I u kuhinji vrijedi ona: manje je više.
I još nešto, osim peradi i većine dijelova svinjskog mesa, malo je namirnica, koje treba sasvim skuhati. Ukoliko ostavite malo živosti na tanjuru, nećete požaliti.


Trenutno na tržnicama vlada obilje mladog povrća i sve je teže odlučiti se. Danas sam primijetila mladi bob, ali on će pričekati još koji dan, jer prekrasni izdanci brokule su na odlasku i treba ih iskoristiti, dok se nisu pretvorili u odrasle biljke. I vama preporučam izdanke, jer su prava poslastica. Mogu poslužiti kao prilog ribi ili mladom mesu, ali funkcioniraju i kao zdrav, samostalan obrok. Ja ću ih pripremiti na maslinovom ulju uz dodatak mladog češnjaka, a posebnu živost dat će im đumbir i chilli. Pazite, ova dva sastojka ne smiju prevladati, jelo ne smije biti vatreno, samo živahno.

IZDANCI BROKULE
-za dvije osobe

500g izdanaka brokule
4 mlada češnjaka, sitno nasjeckana
komadić svježeg đumbira, veličine 3cm, sitno nariban
četvrt svježe chilli papričice, očišćene od sjemenki i sitno narezane


Brokulu očistite od debljih stabljika i starijih listova. Mlađe listove i tanke stabljike sačuvajte u cijelosti. Zatim, blanširajte. Zagrijte lonac slane vode i kada uzavre, ubacite brokulu na jednu minutu. Izvadite iz lonca i odmah ohladite u posudi ledeno hladne vode. Ocijedite.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje i na njemu, vrlo kratko, popržite češnjak, đumbir i chilli. Tek toliko da zamirišu, puste aromu. Tada dodajte brokulu i sve miješajte oko dvije minute. Brokula mora ostati hrskava. Posolite.
Ovo jednostavno jelo puno je okusa i vibre.
  

Nema komentara:

Objavi komentar