nedjelja, 8. travnja 2012.

London Baby: La Fromagerie


Ako ste ljubitelj sireva, kao i ja, onda ćete misliti da je La Fromagerie u Marylebone rajsko mjesto. Već pri dolasku pogled na izlog, prepun žutih kolutova, izazvat će poprilično uzbuđenje.


Na ulazu, prvo ćete naići na organski uzgojeno povrće. Nešto skuplje i čudnije od onoga u Natural Kitchen. Voće i povrće je uvijek sezonsko, ali ne i lokalno. Naći ćete ovdje slatko, talijansko grožđe i slasne, zrele rajčice, ciklu svih duginih boja, francuski luk u izrazito zreloj fazi.
Slijedi središnji prostor prepun zavodljivih sitnica, koje vam, zapravo, ne trebaju, ali toliko su sexy, da im ne možete odoljeti: sušeni vrganji i smrčci, na suncu sušene rajčice, razne vrste soli, riže, začina i trava, talijanske i francuske čokoladice, džemovi, koje La Fromagerie sama proizvodi. Tu su i razne vrste kruha, koje dopremaju iz najboljih gradskih pekara. Naravno, moj miljenik je bijeli baguette iz Boulangerie de Paris.
Proizvodi, koji se nalaze na policama trgovine, mogu se pronaći, uobličeni u slasne zalogaje, i u Tasting Cafe-u. Uz nareske i sireve ovdje se poslužuju i salate, juhe i jednostavna, ali izuzetno maštovita topla jela. Cafe ima i nešto, što mi je posebno drago, communal table, odnosno dugački, zajednički stol. Došli s društvom ili bez njega, objedovat nećete sami. Volim tu atmosferu, tu posebnu vrstu žamora, koja vlada za velikim stolovima. Čuješ, a ne razabireš. Samo tu i tamo se iskristalizira poneka riječ. Posebna je to živost od koje se čovjek bolje osjeća.


Glavna je zvijezda ovoga mjesta velika “walk in cheese room“, koju prati podrum za sazrijevanje sireva. Prostor s policama prepunim sireva, nalazi se iza golemih, staklenih, kliznih vrata i u pogledu na njega možete uživati iz svih dijelova dućana. Ovdje se, na pažljivo kontroliranoj temperaturi, nalazi oko sto i pedeset sireva iz glavnih europskih središta. Njih su, kod malenih proizvođača Francuske, Italije, Švicarske, pažljivo odabrali vlasnici La Fromagerie. Poseban je doživljaj, uz prigušeni šum, gurnuti teška vrata iza kojih vas čeka ljubazno i stručno osoblje s kojim možete voditi i ozbiljnije razgovore o sirevima. Teško je odatle izaći, a ne kupiti. A kada odaberete sir, uz njega će vam dobro doći i krekeri, koje La Fromagerie sama peče.


Nema komentara:

Objavi komentar