ponedjeljak, 9. travnja 2012.

Na azijski

Nakon prekrasne, proljetne šetnje oko Jaruna, ništa ne godi kao kineska hrana. Šalim se. Zapravo, već nekoliko dana sam opsjednuta azijskom kuhinjom. Stalno razmišljam o čarobnim okusima đumbira, češnjaka, currya i čilija.


Takva razmišljanja su, jednostavno, morala prerasti u nešto konkretno. To konkretno bili su wontoni.
Wonton je tip kineskog valjuška, mogli bismo reći tortelina, koji nalazimo u većem broju kineskih provincija, a pojavljuju se i u drugim azijskim kuhinjama. Pune se raznim smjesama, a konzumiraju se kuhani na pari, prženi u ulju ili u juhi. Mogu biti posluženi s različitim povrćem ili samostalno s jednim ili više umaka. Ukoliko želite doživjeti svu njihovu raznolikost, svakako otiđite u neki dim sum restoran. U Hrvatskoj još nisam pronašla takav restoran, a dim sum koji se poslužuje u zagrebačkim, kineskim restoranima i nije najbolji predstavnik svoje vrste. Ukoliko se nađete u nekoj od svjetskih, kineskih četvrti ili u Kini, svakako ga probajte.

Danas sam se odlučila za wontone punjene pečenim svinjskim mesom i mladim lukom, kratko prepečene na tavi i poslužene s dvije vrste umaka. Sweet chilli sam kupila, a sojin umak sam napravila sama.
Najdraži mi je Thai Sweet Chilli Sauce od YouWok.com, koji možete pronaći u većini naših samoposluga.


Za ovo jelo će vam dobro doći i mašina za ručnu izradu tjestenine ili ćete se morat potruditi oko valjanja izuzetno tankog tijesta. Ukoliko ste ljubitelj tjestenine, mašina za ručnu izradu dobro je ulaganje. Cijena joj je tristotinjak kuna. Trebat će vam i rezači kružnog oblika. Povoljno ih možete pronaći u Metrou na odjelu za kuhinjski pribor.


Ukoliko ne jedete meso, wontone možete puniti mješavinom sotiranog povrća (obavezno uključite kineski ili domaći kupus i mladi luk), a posebno su ukusni i oni punjeni kozicama. U Kini najomiljeniju kombinaciju čine kozice i pečena svinjetina.


WONTONI PUNJENI PEČENOM SVINJETINOM I MLADIM LUKOM, UMAK NA BAZI SOYE
-za 2 osobe (tridesetak wontona)

TIJESTO
125g glatkog brašna
prstohvat soli
75ml ugrijane vode

PUNJENJE
300g odrezaka od svinjskog vrata
3 mlada luka, sitno nasjeckana
1 velika žlica svježe naribanog đumbira
1 velika žlica soya sosa
1 velika žlica sezamovog ulja
1 mala žličica šećera
sol
sezamovo ulje i deci vode, za pečenje na tavi

UMAK
50ml sojinog umaka (ja volim koristiti onaj gušći i manje slan, indonezijskog tipa)
pola žličice sezamovog ulja
1 režanj češnjaka, nariban
1 mali, mladi luk, sitno nasjeckan
1 velika žlica vode
pola male žlice naribanog đumbira
pola male žlice šećera

Prvo ćemo napraviti umak. Pomiješajte sve sastojke i stavite na štednjak te pustite tekućinu da uzavre. Odmah skinite s vatre, ohladite i pustite da odstoji u hladnjaku sat do dva. Prije posluživanja umak lagano ugrijte.

Za tijesto pomiješajte sva tri sastojka i dobro ih umijesite, kako biste dobili svilenkasto i elastično tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i pustite, da u hladnjaku odstoji minimalno pola sata.

Dok umak i tijesto odležavaju, nasolite svinjske odreske te ih ispecite na tavi ili, još bolje, na roštilju. S pečenih odrezaka odstranite kosti te ih sitno iskosajte. Tako iskosano meso pomiješajte s ostalim sastojcima za smjesu.

Odmoreno tijesto razrežite na četiri dijela i svaki dio razvaljajte ručno ili propustite kroz mašinu za tijesto. Propustite tijesto kroz svaki stupanj jednom, počevši od najvećeg razmaka valjaka (kod mene br. 8) do najmanjeg (kod mene br. 1). Kompletan proces izvodite na brašnom posipanim površinama.
Razvaljano tijesto izrežite kružnim rezačem promjera oko 8cm i položite na pobrašnjenu površinu. Ostatke izrezanog tijesta ponovno umijesite pa i njih propustite kroz mašinu.


Na sredinu izrezanih krugova stavite smjesu, rub jedne polovice pređite mokrim prstom i zatim zatvorite wonton. U videu, na dnu teksta, pogledajte kako.


Sezamovo ulje dobro zagrijte na tavi, a zatim wontone popržite sa svih strana dok ne dobiju lagano smeđu boju. Podlijte s deci vode i pustite da voda ispari. Stalno miješajte. Kako je tijesto izuzetno tanko, cijeli proces termičke obrade neće trajati duže od 3 – 4 minute.
Još vruće wontone poslužite s umakom.





   

2 komentara:

  1. Uuuu, volim Aziju! Gdje god idemo, jedan ručak/večera otpada na azijski restoran - Vijetnam, Thai, Japan, Kina.. Ovo su jela koja je najteže "kopirati" kod kuće na temelju sjećanja, zato prepisujem recept i radim prvom prilikom!

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam onaj bamboo steamer. Won tone volim pariti.
    Tijesteninu radimo isto, no ja bi original.
    Na svoju žalost u Hrvatskoj nema za kupiti pšenični škrob.
    Ne kukuruzni, što ljudi brkaju.
    Svi Gustini i Dr. Oetkeri su kukuruzni škrobovi.
    Za pravi wonton treba pšenični, tapioka i voda.
    Imam čak i tapioke (Bio & Bio)
    Bravo za recept.

    OdgovoriIzbriši