četvrtak, 5. travnja 2012.

Najbolji kolač

Za sada nisam predlagala ništa vezano uz Uskrs. Nekako, mislim da nema smisla pisati o kuhanju jaja, šunke i umaka od hrena, ali usudila bih se predložiti desert. To je kolač moje mame, najomiljenija slastica u našoj obitelji. Obično bi u njemu završile prve proljetne jagode, a na stolu bi se zadržao kraće, nego li u pećnici.


Ukoliko ga odlučite ponuditi gostima, nakon uskršnjeg ručka, nećete se razočarati ni vi, ni oni.

KOLAČ OD JAGODA
-za kalup promjera 25cm

1kg jagoda, očišćenih i narezanih na četvrtine
150g maslaca
80g šećera
300g glatkog brašna
1 mala žličica praška za pecivo
4 jajeta, razdvojena
prstohvat soli
120g šećera u prahu ili jako sitnog kristal šećera

Kada kupujete jagode, pazite da su što manje vodenaste, jer bi za vrijeme pečenja mogle pustiti vodu i razmočiti tijesto.
Narezane jagode položite na papirnate ubruse, kako bi se što bolje osušile.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Maslac omekšajte na sobnoj temperaturi, prije nego li ga upotrijebite. Kremasto ga izmiješajte s 80g šećera. Izmutite žumanjke, dodajte ih maslacu i šećeru te dobro izmiješajte dok se masa ne poveže. Dodajte prosijano brašno, pomiješano s praškom za pecivo i lagano umijesite prhko tijesto. Formirajte ga u disk, omotajte prozirnom folijom i pustite da u hladnjaku odleži minimalno 30min.
Odležano tijesto razvaljajte te ga položite na dno kalupa. Malo ga izbodite vilicom, kako se ne bi napuhnulo kod pečenja “na slijepo“. Pecite ga dok se malo ne zarumeni pa izvadite iz pećnice i pustite da se kratko ohladi.


Izmutite bjelanjke i prstohvat soli. Kada se bjelanjci počnu stiskati, postepeno dodajte šećer. Smjesa mora biti gusta, ljepljiva i sjajna.


Na djelomično pečeno tijesto položite jagode te vrećicom s nastavkom istisnite bjelanjke. Pecite dok bjelanjci ne dobiju lagano smeđu boju.


Iako je to lakše reći nego učiniti, pustite da se kolač ohladi prije posluživanja.

Garantirano će vas svi gosti pitati za recept.


3 komentara:

  1. odlično! jedno pitanje samo. na koliko stupnjeva se treba peći tijesto?

    OdgovoriIzbriši
  2. Na 180 stupnjeva. To je temperatura s kojom kod većine kolača ne možete pogriješiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. To sam i mislila, ali rekoh da provjerim :)).. hvala na odgovoru..
    Petra

    OdgovoriIzbriši