srijeda, 25. travnja 2012.

Urban chic

Ukoliko ste stariji od trideset i mislite da nemate kamo izaći u subotu navečer, a da niste okruženi malodobnicima, moram vas obavijestiti da su ta vremena iza vas. Zagreb je dobio MALI BAR u Vlaškoj 63, u dvorištu gdje se nalazi i sexy shop. No, MALI BAR je urbano mjesto, na način Londona ili Berlina, pa mu sexy shop u susjedstvu ne smeta, već ga čini cool.


Reklo bi se quirky, ne baš normalno, ali cool. Poput Phoebe iz Prijatelja. Ak me razmete...


Radi se o kreaciji s potpisom Ane Ugarković. Ali ne samo s potpisom, nego i s potpunom predanošću projektu. Od maljanja zidova, potrage za stolcima na Britancu, osmišljavanja sitnih detalja do kreiranja ukusnog jelovnika. MALI BAR je pažljivo osmišljena cjelina, radost i strast.


Zagreb je dugo čekao ovakvo urbano mjesto. U svijetlom prostoru, toplih tonova, uz diskretne zvukove bossa nove, napokon možete kušati ono što ste do sada gledali samo na televiziji i pitali se da li je stvarno ukusno. No, iako je hrana ovdje glavna zvijezda, ne radi se isključivo o hrani. Ovaj, za Zagreb potpuno novi koncept, nudi vam cijeli doživljaj.
Od 12 do 16 sati ovdje možete izvesti poslovne partnere ili, na humani način, provesti pauzu za ručak. Svakoga dana nude se dvije ili tri opcije u skladu sa sezonom i ponudom na tržnici. Spravlja se ono što je toga jutra stiglo na Dolac, a pri tome se u obzir uzimaju oni koji vole meso, ali i oni kojima to nije izbor.   
Iza 16 sati, nude se tapasi, malena jela, zalogaji, koji izvanredno idu uz kvalitetan izbor vina i točeno pivo. To je idealan način za opuštanje nakon radnoga dana. MALI BAR se uvečer pretvara u mjesto za “predizlazak“, mogli bismo to tako nazvati, meeting point za škvadru, koja će ovdje, uz cugu, podijeliti nekoliko tanjurića slasnih zalogaja.


Svakako bih preporučila uštipke s bakalarom, zapečena pileća krilca marinirana u soji i soku naranče, kineske wontone punjene svinjetinom s roštilja i mladim lukom ili minijaturne hamburgere prepune okusa. Nemojte propustiti pikantne bademe uz pivo ili žesticu.


Ukoliko ne volite poriluk, obavezno naručite pitu od poriluka ili prženi poriluk omotan pancetom. Promijenit ćete mišljenje o tom povrću. Svaki Anin zalogaj pravo je iznenađenje. Znam da konstrukcija “eksplozija okusa“ zvuči otrcano, ali dobit ćete baš to. Dobit ćete poznati okus, ali intenzivniji i uvijek s malenim zaokretom, sasvim neočekivanim.


Sve što sam danas probala, bilo je senzacionalno. Čak i “skromna“ srdela. Osim tapasa kušala sam i ručak, rizone s pireom od boba i mladog češnjaka te kozjim sirom. Radi se o Aninom “izumu“.


U rižotu, umjesto riže, koristi sitnu tjesteninu, rizone, a ostatak postupka je nepromijenjen. Na kraju dobivate nešto obično, a neodoljivo.
Cijene se kreću od 15 do 70kn, s tim da su svega četiri stvari iznad 50kn.
Za subotnju večer već sam rezervirala stol, jer osim dobre hrane MALI BAR, u svom polumraku, nudi cool atmosferu i zanimljive face.


Eh, da. I kuharica je zgodna ;-)

Broj komentara: 10:

  1. Ah sad vi u Zagrebu možete jesti ono što Ana kuha! Mi u Rijeci možemo samo vrtiti njene kuharice i zamišljati kako to "zvuči uživo"! Nije fer! Moram do Zagreba!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajde, ajde, Zagreb je blizu. Jedna subota, za shopping i dobar zalogaj, se može izdvojiti. Ak ja mogu do Rijeke, Trsta ili Venecije, možeš i ti do Zagreba. Vidimo se!

      Izbriši
    2. Zvuči odlično! Možete li podijeliti s nama broj za rezervaciju, ne mogu ga nigdje pronaći? Hvala.

      Izbriši
  2. Nakon jučerašnjeg iskustva s Anom, Malim barom, pristupom ugostiteljstvu moja topla preporuka: IZBJEGAVATI u širokom luku. U trenutku dolaska bili smo JEDINI gosti unutar bistroa, naručili smo pitu od poriluka-slasno i paštetu od jetrica-jedva dočekanu. Nakon 45 minuta konobarica mrtva hladna priđe stolu uz komentar da paštetu trebamo čekati još 5 minuta jer je Ana želi još ohladiti! Nakon dodatnih 20 minuta i upita konobaru,on se našo prozvan komentirati da je njihov bar zamišljen kao mjesto za opuštanje, pijuckanje, grickanje. Odgovorila sam da uz njihovu uslugu mogu grickati jedino vlastite NOKTE. I šećer na kraju uz plaćanje računa (inače cijene su 15-25% više od početnih) konobar pita da li smo jako ljuti?????

    OdgovoriIzbriši
  3. bijah u malom baru na ručku.
    Jela sam juhu i labne.Preukusno.Ugodan prostor.
    Ali za izlazak mi nije nikako.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odgovori
    1. Ponedjeljak - subota, 12h - 24h. Povremeno bar ne poslužuje hranu između 16 i 18 sati, ali kako se uhodava i to se sve rjeđe događa.

      Izbriši
  5. jako loše, previsoke cijene za loše složene porcije. dobio sam 5 šnitica krumpira kao prilog ramsteku (2 komada) pa je izgledalo kao da je krumpir skluplji od ramsteka. kao da se ne mogu odlučiti da li hoće biti bistro ili restoran. također, cijena vina na čaše je bila previsoka! čini mi da moraju razviti koncept jer mi nije jasno na koju publiku ciljaju sa cijenama. Ambijent je daleko od onoga što nude cijenom i kvalitetom hrane!

    OdgovoriIzbriši