četvrtak, 1. ožujka 2012.

Crvena zemlja istarska

Stiglo je proljeće u moj istarski dom.


Dok ovo pišem, sjedim na trijemu i uživam u prvim, ovogodišnjim zrakama sunca. Mislim, onim pravim. No, nije to sve što radim. Evo, cijeli tjedan sam provela u vrtu, mom, uspješnom, prošlogodišnjem projektu. Kopam, okopavam, sadim i sijem.


Posadila sam luk, krumpir, posijala grašak i tikvice. Češnjak je tu, još, od prošle jeseni.
Ovaj tjedan sam posvetila i pripremanju jela od zimskog povrća, koje je još uvijek na gredicama, koje želim osloboditi za proljetnu sadnju.



























Kao što sam već ranije spomenula, moje najdraže zimsko povrće je poriluk. Mirisan i blag, odličan je kao dodatak jelima, ali i kao glavna zvijezda. Ne trebate se ustručavati eksperimentirat s njime. Odlično ide uz skutu i sir, posebno kozji, pancetu, morske plodove, školjke i škampe. Bezbroj je kombinacija.

PITA S KOZJIM SIROM, PORILUKOM I PANCETOM
-za kalup promjera 25cm

1 paket smrznutog lisnatog tijesta

120g maslaca
4 veća poriluka (bijeli i svijetlo zeleni dio), tanko narezana na kolutiće
700g milerama
400g mladog, kozjeg sira
100g pancete, sitno nasjeckane na kockice
2 jajeta
1 žumanjak
malo vode
sol i papar

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Otopite i razvaljajte lisnato tijesto na  debljinu od 5 mm. Premažite kalup s malo maslaca i obložite ga tijestom. Neka tijesto slobodno visi preko rubova. Odložite kalup u hladnjak na 30min.

Ugrijte 100g maslaca na tavi i pustite da se otopi. Dodajte poriluk i sotirajte ga na laganoj vatri, dok ne omekša. Oko 10 min. Odložite ga na stranu i pustite da se malo ohladi.


U zdjeli izmiješajte 300g kozjeg sira, da postane gladak. Dodajte mileram, pancetu i poriluk. Popaprite i posolite te probajte. Sa strane izmutite dva jajeta i dodajte u smjesu. Smjesu izlijte u kalup obložen lisnatim tijestom. Po površini grubo izmrvite preostali kozji sir te preklopite tijeto, koje visi preko rubova.
U posudici izmutite jedan žumanjak s malo vode i soli, te njime premažite tijesto.


Pecite oko 30min, dok tijesto nije sasvim pečeno. Servirajte uz hrskavu, zelenu salatu ili svježi matovilac.


Ovo je jedan brzinski recept. Ukoliko znate pravilno zamijesiti prhko tijesto, pita će svakako biti ukusnija. A, ako to ne znate, uskoro ću vas to naučiti u jednom od recepata za quiche.
   

Nema komentara:

Objavi komentar