srijeda, 21. ožujka 2012.

Lijepo i slatko

I danas ćemo štedjeti na namirnicama. Zapravo, ne bih to nazvala štednjom, nego maksimalnim iskorištavanjem namirnica.
U nedjelju, nakon pečenog pileta poslužila sam tortu od piškota i jagoda. Od nje nije ostalo ništa, ali kod pripreme kreme iskoristila sam pet žumanjaka, a bjelanjci mi nisu trebali. Vrlo često mi se događa da se nakraju pripreme nekog deserta, nađem s viškom bjelanjaka. Ukoliko ih pospremite u hladnjak, u hermetički zatvorenoj posudi mogu stajati do dva dana.


Bjelanjci su glavni sastojak današnjeg deserta. Puslice su, za pripremu vrlo jednostavan i vrlo sladak desert i ne voli ga svatko, ali izgledaju jako lijepo i zgodno ih je iznijeti pred goste.  Možete ih poslužiti samostalno, prelivene glazurom od čokolade ili međusobno slijepljene pekmezom ili kremom.

PUSLICE S KREMOM OD MASCARPONEA I LIMUNA
-za otprilike 25 komada (po dvije puslice spojene kremom)

PUSLICE
5 bjelanjaka
290g šećera u prahu
prstohvat soli
malo maslaca

Zagrijte pećnicu na 100°C.
Namažite tepsiju maslacem i na njega položite papir za pečenje.
Zamutite bjelanjke i prstohvat soli. Kada se bjelanjci malo zgusnu, ali su još mekani, počnite postepeno dodavati šećer. Smjesa je gotova kada postane gusta i ljepljiva. S polovicom smjese napunite špricu (vrećicu) sa zvjezdastim nastavkom i istisnite oko 25 zvjezdica. Drugu polovicu smjese stavite u špricu s običnim nastavkom od 12mm. Istisnite oko 25 kružnih kapica. Neka budu glatke jer će na njima stajati zvjezdaste puslice.
Tepsiju stavite u pećnicu i puslice sušite oko sat i pol. Zatim smanjite temperaturu na 80°C i nastavite sušiti još sat vremena. Nakon dva sata pečenja počnite provjeravati da li su pečene.
Gotove puslice u potpunosti ohladite.


KREMA
250g mascarponea ili nekog drugog kremastog sira
60g šećera u prahu
ribana korica dva limuna
sok jednog limuna
30ml vrhnja za šlag
nekoliko kapi jestive, žute boje (po izboru)


Pomiješajte sve sastojke i izbalansirajte okus po želji te kremom napunite špricu. Na svaku ravnu kapicu istisnite kremu pa poklopite zvjezdastom puslicom, poput malog sendviča.

Nema komentara:

Objavi komentar